maandag 21 september 2015

Recensie: Mariëtte Middelbeek - Moederhart

Over het boek:
Auteur: Mariëtte Middelbeek
Titel: Moederhart
ISBN: 978 94 6068 256 8
Uitgever: Marmer
Kopen op bol.com 

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het toezenden van een recensie-exemplaar!
Waardering: ★★★☆☆

Anna is net negen weken zwanger als ze samen met haar man Luca het blije nieuws aan haar moeder gaat vertellen. Haar vader is kort daarvoor overleden. Anna zit vol met vragen over de zwangerschap van haar moeder en haar eigen bevalling. Maar als moeder haar uitlegt dat ze nooit zwanger is geweest, komt het leven van Anna op zijn kop te staan: de twee mensen tegen wie ze al haar hele leven papa en mama zegt, zijn niet haar biologische ouders.

Anna heeft tegengestelde gevoelens, ze houdt veel van haar moeder en mist haar vader, maar ze is ook boos en verdrietig en voelt zich ontworteld. Ineens klopt niks meer. Waar komt ze vandaan? Wie is ze eigenlijk? En kan ze wel een goede moeder zijn, als ze afstamt van iemand die haar zomaar kon weggeven. Alleen een ontmoeting met haar biologische moeder kan antwoorden geven op haar vragen, en Anna begint aan een zoektocht waarvan ze niet weet wat die haar zal brengen.

Recensie:
Anna is voor de eerste keer zwanger en samen met haar man Luca dolgelukkig. Het is dan ook wel een beetje een domper als haar moeder helemaal niet zo enthousiast reageert als dat ze had verwacht en gehoopt. Maar als Anna later met vragen bij haar moeder komt - over diens zwangerschap, de bevalling, etc. - blijkt er nog een groot onbesproken geheim te zijn. Haar ouders, de personen die ze altijd als vader en moeder zag, blijken niet haar biologische ouders. Dit zet haar hele leven op zijn kop, en maakt het voor Anna moeilijk om te genieten van een periode die eigenlijk zo blij en vol verwachting zou moeten zijn! En het roept ook onherroepelijk vragen op. Want kan ze wel een goede moeder zijn, als haar eigen moeder blijkbaar haar eigen kind zo maar kon afstaan? Mist ze dan niet misschien het moederliefde-gen?
 
De enige manier om antwoorden te vinden op haar vragen, is door haar moeder te gaan zoeken. Een zoektocht, waarvan niemand vooraf weet waar deze toe kan gaan leiden. Zal het lukken om haar biologische moeder te vinden? En bovenal, wil ze wel gevonden worden? En wat verwacht je van deze moeder, als je haar eenmaal gevonden hebt? Een zoektocht die gaandeweg nog meer vragen oproept, maar hopelijk ook de nodige antwoorden met zich mee zal brengen. Zal het Anna de rust kunnen geven die ze in deze periode van haar leven ook nodig heeft?
 
Het moet vreselijk moeilijk zijn om op je 30e pas te horen te krijgen dat je geadopteerd bent, en Mariëtte Middelbeek weet de ontreddering van Anna goed weer te geven. Je merkt haar verwarring en hoopt met haar mee op een goede uitkomst van haar zoektocht. Het is een verhaal zonder poespas en verdere verrassingen, je weet vooraf wel waar het heen zal leiden. Toch is dit niet vervelend. Je wordt door Middelbeek goed bij het verhaal gehouden en ze neemt je vlot mee door de zoektocht en alle vragen die worden opgeroepen.
 
'Moederhart' is een verhaal waarbij blijdschap en verdriet met elkaar om voorrang strijden en dicht bij elkaar liggen. Een verhaal over opvoeding en afkomst, en wat nou eigenlijk écht belangrijk is? Wat is bepalend voor de persoon die je bent geworden? En in hoeverre verandert je leven eigenlijk als je afkomst opeens heel iets anders blijkt te zijn? Een interessant thema, dat op een mooie en vlotte manier besproken wordt. 'Moederhart' gaat over twijfel en hoop en het vinden van antwoorden op belangrijke levensvragen over de basis van ons bestaan.
 
 
Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...