maandag 2 november 2015

Recensie: Julie Lawson Timmer - Nog vijf dagen

Over het boek:
Auteur: Julie Lawson Timmer
Titel: Nog vijf dagen
ISBN: 978 90 325 1475 4
Uitgever: De Fontein
 
Met dank aan de uitgever voor het toezenden van een recensie-exemplaar!
 
Waardering: ★★★★☆
 
Mara, een 42-jarige succesvolle advocaat, lijdt aan de ziekte van Huntington - een ongeneeslijke ziekte die haar van de controle over haar lichaam berooft. Op het moment dat ze de diagnose kreeg, beloofde ze zichzelf dat ze haar man Tom en dochtertje Lakshmi nooit tot last zou zijn. Over vijf dagen wil ze die belofte waarmaken.
 
Scott en zijn vrouw Laurie nemen over vijf dagen afscheid van hun pleegzoon Curtis, die een jaar deel uit heeft gemaakt van hun gezin. Maar zijn biologische moeder komt vrij uit de gevangenis en hoewel iedereen al kan voorspellen dat het wéér mis zal gaan, eist ze dat Scott de jongen loslaat.
 
Mara en Scott kennen elkaar van een internetforum voor ouders van geadopteerde kinderen, en ze delen een bijzondere vriendschap. Terwijl hun werelden volledig op hun kop staan, proberen ze deze laatste dagen met hun familie zo bewust mogelijk te beleven.

Recensie:
Mara en Scott zijn allebei de dagen aan het aftellen. Mara heeft de ziekte van Huntington, en vanaf moment één heeft ze afgesproken dat als de aftakeling echt duidelijk begint in te zetten, ze haar man en kind niet langer tot last wil zijn. Dit moment breekt aan als ze in het openbaar opeens haar urine laat lopen. Ze geeft zichzelf tot haar verjaardag, over vijf dagen, om op haar manier afscheid te nemen van haar leven en alle dierbaren om haar heen. Dierbaren die niet weten wat zij van plan is.
 
Mara kent Scott van een internetforum, en hoewel zij niets vertelt heeft over haar sores, weet ze wel alles van die van Scott en leeft ze mee met zijn laatste dagen met zijn pleegzoon Curtis. Het afscheid valt Scott zwaar, hij heeft Curtis opgenomen als zijn eigen zoon en hoewel hij zichzelf probeert wijs te maken dat een kind altijd het beste af is bij zijn eigen biologische ouders, blijft het maar aan hem knagen dat dit nooit het beste kan zijn voor de Kleine Man.
 
In Nog vijf dagen leven wij als lezer mee met de twee verhalen vol vertwijfeling, verdriet en blijdschap, intensiteit en afscheid. Er zitten hele bijzondere, gevoelige stukjes in het verhaal waarmee Julie Lawson Timmer de juiste snaar weet te raken. Ze zet een innemend en meeslepend verhaal neer dat ook confronteert met thema's zoals zelfdoding. Dit is inzichtvol en geloofwaardig neergezet.
 
Het verhaal is vlot opgebouwd, en de twee afzonderlijke verhaallijnen zijn op een mooie manier met elkaar verweven. Het werkt toe naar een einde met een lach en een traan, je wordt hier snel naartoe gevoerd want je moet gewoon weten hoe het afloopt. Je voelt mee met de hoofdpersonen en leeft hier helemaal in mee. Je voelt te vertwijfeling van Mara bij het naderende einde, zal ze dit echt doorzetten? En je voelt het verdriet van het naderende afscheid van Scott, en gunt hem zoveel meer. Met dit debuutroman heeft Julie Lawson Timmer zich wat mij betreft heel goed op de kaart gezet, en ik kijk nu al uit naar meer van haar hand. 
 
Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...