maandag 25 augustus 2014

Movie Monday #4 - The Help

Er verschijnen meer boeken dan we al lezende bij kunnen houden. Sommige boeken moeten worstelen om aan de man te komen, andere boeken zijn meteen een dikke hit. Sommige boeken vallen zelfs zo in de smaak, dat ze verfilmd worden. In Movie Monday wordt wekelijks aandacht besteed aan een boek dat het geschopt heeft tot een film. Deze week: The Help
                              
Het verhaal
In het Mississippi van de jaren zestig wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten. (Bron: Uitgeverij Mistral)

'Een keukenmeidenroman' is het eerste boek van de hand van Kathryn Stockett, en met dit verhaal zet ze meteen een internationale bestseller neer.

Zelf vond ik het een prachtig verhaal om te lezen en vond ik dat Stockett het verhaal op een hele pakkende en invoelende manier neergezet heeft. Je kon je helemaal verplaatsen in de situatie en meevoelen met de hoofdpersonages. Een zoektocht op internet liet echter ook een andere kant van het verhaal zien. Stockett zou het verhaal gebruikt hebben van de dienstmeid van haar broer, zonder diens toestemming of medeweten. "She stole my life and made it a Disney Movie". Hier kun je er meer over lezen en er een eigen oordeel over vormen.

Verfilming:
Hoe dan ook, het boek was een groot succes en een verfilming bleef dan ook niet uit. Eind december 2011 draaide deze film hier in Nederland in de bioscopen. Een prachtige verfilming die net zoveel rauwe emotie laat zien als het boek. Net als het boek was de film een internationaal succes. The Help werd voor diverse prijzen genomineerd en sleepte o.a. een Oscar en enkele Golden Globes in de wacht.

 
Over het boek:
Auteur: Een keukenmeidenroman
Titel: Kathryn Stockett
ISBN: 978 90 499 5316 4
Uitgeverij: Mistral, 2010
Kopen op bol.com

Over de film:
Regie: Tate Taylor
Cast: o.a. Emma Stone, Octavia Spencer, Bryce Dallas Howard, Sissy Spaced en Allison Janney
Speelduur: 146 minuten
Jaar: 2011
Kopen op bol.com

Follow on Bloglovin
Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...