donderdag 18 december 2014

Recensie: Isa Maron - IJskoud (Noordzeemoorden #2)

Over het boek:
Auter: Isa Maron
Titel: IJskoud (Noordzeemoorden #2)
ISBN: 978 90 488 2270 6
Uitgever: The House of Books 
Recensie exemplaar via Not Just Any Book

Waardering:

Op een koude novemberdag worden de doorgewinterde rechercheur Maud Mertens en de jonge Kyra Slagter weer samengebracht door een mysterieuze zaak. Twee jonge kinderen verdwijnen op bijna hetzelfde moment. Hoewel de politie met man en macht onderzoek doet, kan dat niet voorkomen dat er de volgende dagen meer kinderen ontvoerd worden. Er is geen enkele connectie tussen de verdwijningen: ze vinden overal in West-Nederland plaats, de kinderen zijn tussen de acht en taalf jaar oud en er wordt geen losgeld geëist. Diverse Amber Alerts leveren niets op. Hoe meer kinderen verdwijnen, hoe groter de onrust in het land wordt.

Voor Mertens vormen de verdwijningen een onwelkome herinnering aan een oude zaak waarin een jong meisje slachtoffer werd. Toch maakt dit juist dat ze verbeten achter de ontvoerders aan gaat. Kyra weet wat het is als een familielid wordt weggerukt en je vol vragen achterblijft: ontvoerd, vermist, vermoord? De zaak spoort haar nog meer aan om haar eigen vermiste zus te vinden: vier jaar geleden verdween Sarina, zonder spoor of bericht. Tot Kyra ineens een briefkaart van Sarina ontvangt. 

Recensie:
Op klaarlichte dag, vlak na elkaar, verdwijnen er opeens twee kinderen. Eentje verdwijnt in het niets vanaf een kinderboerderij, dan andere verdwijnt zomaar in het drukke Artis. Hoe kon dit ongemerkt gebeuren, en waar zijn ze gebleven? De dagen daarna volgen de verdwijningen elkaar op, en wordt er met man en macht gewerkt aan een oplossing. En wat is nou toch het verband tussen deze zaken? Maud Mertens probeert samen met haar team om het onderste boven te halen. Bij toeval raakte Kyra in het begin ook met deze zaak betrokken, en zij en Maud hebben al een verleden. Maud werkt aan de zoektocht naar de verdwenen zus van Kyra, en Kyra bijt zich daar op dit moment steeds meer in vast. Want ook vanuit die hoek duikt weer nieuwe informatie boven water. Waartoe zal dat leiden?

Ijskoud is het tweede deel van de Noordzeemoorden-serie. Het boek is op zichzelf staand te lezen (ik ben niet bekend met het eerste deel van de serie), maar ik denk wel dat het logischer is om ze in de juiste volgorde te lezen. In dit deel wordt soms teruggekeken op een zaak uit het verleden waar zowel Maud als Kyra bij betrokken waren, en ik denk dat dit de zaak is die in deel 1 aan bod kwam. Ook denk ik dat de verdwijning rondom Kyra haar zus in deel 1 ook al aan bod gekomen is, en de zoektocht in dit verhaal verder loopt. Maar zonder dat je deel 1 gelezen hebt, is deel 2 ook prima te volgen.

Isa Maron heeft met IJskoud een zeer spannend verhaal op papier gezet. Ze weet je aan de bladzijden te binden met een goede vertelstijl en ze bezorgde me op sommige momenten echt kippenvel. Het verhaal wordt vanuit verschillende personen belicht en dit geeft een mooie weergaven van het geheel en een goede spanningsopbouw. En wie is nu toch die mysterieuze vrouw in Londen? En wat heeft zij met het verhaal te maken? Ik zou graag de volgende delen lezen om daar achter te komen! Kortom, Isa Maron weet met haar meeslepende schrijfstijl de lezer tot op het einde in spanning te houden. Een ijskoud verhaal; brrrr-iljant.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...