woensdag 3 september 2014

Recensie: Cecelia Ahern - Zo word je verliefd

Over het boek:
Auteur: Cecelia Ahern
Titel: Zo word je verliefd
ISBN: 978 90 446 2652 0
Uitgever: Prometheus, 2014
Kopen op bol.com

Waardering:☆☆

Ze heeft maar twee weken. Twee weken om hem te leren hoe hij verliefd moet worden - op zijn eigen leven. Het lot brengt Adam Basil en Christine Rose bij elkaar als Christine op een avond de Ha'penny-brug in Dublin oversteekt. Adam staat daar, balancerend, klaar om te springen. Adam is wanhopig, maar Christine doet hem een absurd voorstel. Zijn vijfendertigste verjaardag komt eraan en ze wedt dat ze hem voor die tijd kan laten zien dat het leven de moeite waard is. Ondanks haar vastberadenheid beseft Christine wat voor gevaarlijke belofte ze hem heeft gedaan. Tegen het tikken van de tijd beginnen de twee aan wilde escapades, grootse romantische acties en een aantal ongelooflijke nachtelijke uitstapjes. Langzaamaan begint Christine te denken dat Adam weer verliefd aan het worden is op zijn leven. Maar is dat alles er gebeurt?

Recensie:
Christine Rose is een probleemoplosser. Niet voor haarzelf, maar voor anderen. Als er iemand een probleem heeft, staat Christine klaar om te helpen. Ook bij wildvreemde. Als ze op een avond over de Ha'penny brug loopt en ziet dat een man een einde wil maken aan zijn leven, twijfelt ze dan ook niet en probeert ze hem - Adam - op andere gedachten te brengen. Ze dringt beetje bij beetje tot hem door, en krijgt hem weer aan de goede kant van de reling. Maar daarvoor heeft ze wel een haast onnavolgbare afspraak moeten doen. In twee weken moet ze hem laten zien dat het leven mooi is, dat er iets is wat de moeite waard is om voor te blijven. 

Christine Rose leeft op zelfhulpboeken. Er is geen probleem zo gek of ze heeft er wel een 'How to' boek voor. Om Adam weer verliefd te laten worden op zijn leven, zal ze dan ook met hem een stappenplan doorlopen om weer van het leven te gaan genieten. Maar in de tussentijd is haar eigen leven ook een puinhoop, en heeft ze zelf eigenlijk ook niet meer zo veel om van te genieten. Hoe kun je dan een ander overtuigen?

Cecelia Ahern heeft met Zo word je verliefd een leuk en vlot verhaal neergezet. Christine is een fijn hoofdpersonage om te volgen en haar fixatie op en geloof in zelfhulpboeken is in zekere zin zelfs aandoenlijk. Ze heeft er het volste vertrouwen in, maar zoals te verwachten lopen de stappen een voor een uit op een mislukking wat weer leidt tot grappige situaties.

Beetje bij beetje moet ze inzien dat zelfhulpboeken misschien niet de oplossing zijn. Als je iemand wil helpen, moet diegene wel geholpen willen worden. Om er echt bovenop te komen, moet iemand vooral zelf het heft over zijn eigen leven weer in handen nemen. 

Geluk kun je niet najagen. Vreugde is iets wat je overkomt, geen vaste formule die altijd werkt.

Hoewel je wel een beetje kunt voorspellen hoe dat het verhaal uiteindelijk zal aflopen, is dit niet storend. Het is leuk om het verhaal te volgen en de situaties waarin Christine en Adam terecht komen. Je ziet de twee hoofdpersonages opbloeien, naar elkaar toe groeien en weer leren om van het leven te genieten. Hier kun je als lezer alleen maar van meegenieten.

Soms hoef je alleen maar hele eenvoudige dingen te doen, zolang je die dingen maar doet met iemand die graag bij je wil zijn.

 

1 opmerking:

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...