woensdag 30 juli 2014

Recensie: Arthur & Carly Fleischmann - Haar stille stem

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (19-08-2013).

Over het boek:
Auteur: Arthur & Carly Fleischmann
Titel: Haar stille stem 
ISBN: 978 90 443 3666 5
© 2013, The House of Books
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆

In Haar stille stem vertelt de vader van Carly over de blijdschap bij de geboorte van zijn tweelingdochters, over de zorgen als Carly niet leert kruipen zoals haar zusje, niet reageert op haar ouders en in haar eigen wereld verdwaald lijkt te zijn. Na een eindeloze weg langs specialisten wordt de diagnose gesteld: Carly is zwaar autistisch en zal nooit kunnen praten. Ondanks een overweldigend gevoel van hopeloosheid besluiten haar ouders tot een intensief trainingsprogramma waarbij elke dag voor Carly een gevecht is met de onzichtbare vijand in haar lichaam. Na 10 jaar zonder enige verbale communicatie, typt Carly plotseling op een laptop de woorden HELP TANDEN PIJN. Het is het beslissende moment waarin ze eindelijk haar innerlijke stem weet te bevrijden. Door heel hard te werken kan Carly woorden tot zinnen maken met een betekenis en een boodschap en kan ze uitleggen hoe het is om met autisme te leven. 

Recensie:
Carly is de helft van een tweeling. Doordat ze samen met haar zusje opgroeit, valt het ouders al snel op dat ze op bepaalde gebieden achterblijft ten opzichte van Taryn. Ze lopen specialist naar specialist af, totdat er eindelijk een diagnose boven water komt: Carly heeft een stoornis in het autisme spectrum en daarnaast een ontwikkelingsachterstand. Ze zou verstandelijk beperkt zijn, en nooit leren praten doordat de spieren in haar mond en kaak niet goed meewerken. Ondanks deze diagnose, zetten haar ouders alles op alles om Carly de beste begeleiding te geven die ze haar kunnen bieden, en met hard werken komt Carly beetje bij beetje steeds verder vooruit. Maar dan gebeurt er iets wonderbaarlijks: Carly begint te typen, en dit ontwikkelt zich verder en verder. Ze verrast steeds meer mensen en laat op haar eigen manier zien dat er een krachtig en zeer intelligente jonge vrouw in haar zit die zichzelf opwerkt tot de Stem van autisme, een ware pleitbezorgster die alle waarheden en onwaarheden over leven met deze stoornis wil verhelderen.

Eerlijk is eerlijk, Arthur Fleischmann is zeker niet de beste auteur die er rondloopt. Maar met een verhaal zoals dit, maakt dat ook helemaal niets uit. Het is erg interessant om mee te leven met de ontwikkeling die Carly doormaakt, en je valt van de ene verbazing in de andere. Het is als lezer lastig om je er daadwerkelijk een voorstelling bij te maken, je moet twee zo verschillende beelden van Carly met elkaar verenigen. Aan de ene kant een autistische dame met OCD (een stoornis die leidt tot diverse dwanghandelingen), die zich van het ene op het andere moment gillend en bonkend op de grond kan gooien of andere gedragsproblemen laat zien. Aan de andere kant een erg intelligent, weldoordacht en bereidwillig meisje die alles op alles zet om aan zichzelf te werken, zo normaal mogelijk wil zijn en zichzelf grotere doelen stelt dan anderen zouden durven en deze nog weet te verwezenlijken ook. Zeker een stem van autisme, en daarmee ongetwijfeld ook een hoop voor velen. Ze laat zien dat je niet moet stoppen om in je eigen dromen te geloven. Je kunt meer dan je zelf misschien voor mogelijk had gehouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...