dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Trudi Canavan - Priester

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Spentakel (05-10-2011).

Over het boek:
Auteur: Trudi Canavan
Titel: Priester (Het Tijdperk van de Vijf #1)
ISBN: 978 90 245 3103 5
© 2011, Luitingh Fantasy
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

In een land waar de vrede wankelt, een land dat met gretige ogen wordt beloerd door een cultus van verre en dat wordt belaagd door in het geheim opererende indringers, in dat land zijn al vier mensen, de zogeheten Witten, uitverkoren om als zwaard en schild – lees: beschermheer – van de goden op te treden. De jeugdige Auraya is voorbestemd als vijfde lid tot de Witten toe te treden.
Met de inzet van haar bijzondere gave voorkomt Auraya de vernietiging van een vredelievend dorp, een daad die jaren later wordt beloond met haar benoeming tot Priester van de Witten. Dat betekent dat zij, de jongste dienaar van de goden, een levensgevaarlijke weg moet afleggen waar haar talloze hindernissen en valkuilen wachten. Zo zou de hechte vriendschap met de Dromenwever Leiard – die lid is van een eeuwenoude, geminachte, heidense cultus van magiër-genezers – haar wel eens duur te staan kunnen komen. De weg die Auraya moet gaan, levert haar ook een conflict op met vijf machtige in het zwart geklede tovenaars die in hun leven maar één streven hebben: de uitroeiing van alle Witten.

Recensie:
Als Auraya haar dorp red van zijn ondergang, wordt haar gevraagd mee te gaan naar Hania, waar ze in de leer kan gaan voor priester. Na enkele jaren hard werken en volledige toewijding wordt ze uiteindelijk gekozen als laatste van de Vijf Priesters van de Witten. Deze Vijf hebben van hun Goden een belangrijke taak toebedeeld gekregen, namelijk geheel Noord-Ithania verenigen door met alle landen een alliantie aan te gaan.
Echter blijkt al snel dat Zuid-Ithania een krachtig leger heeft gevormd, welke ten strijde trekt richting het noorden. Dit leger wordt geleid door vijf machtige personen, Zwarten. De verenigde landen van Noord-Ithania vormen tezamen een groot en indrukwekkend leger, maar zal het voldoende zijn om zich te beschermen tegen deze levensgevaarlijke bedreiging?

Naast de belangrijke taak die Auraya inneemt in het verenigen van de verschillende landen, staat haar ook een andere beproeving te wachten. In hoeverre kan zij haar vriendschap met een Dromenwever in stand houden, een ras dat geminacht wordt door priesters uit de Cirkelleer waar zij deel van uitmaakt. Wat zal dit voor consequenties hebben?

In dit eerste deel van de serie ‘Het Tijdperk van de Vijf’ neemt Trudi Canavan je mee naar een geheel nieuwe wereld. Doordat je als lezer in het begin wordt geconfronteerd met een schat aan nieuwe woorden en begrippen, komt het verhaal in eerste instantie wat langzaam op gang. De verklarende woordenlijst achterin het boek biedt hierbij wel een uitkomst. Als de begrippen en woorden eenmaal eigen gemaakt zijn, loopt het verhaal steeds vlotter en wordt de spanning voelbaar.

Het verhaal kent uitgebreide sfeerbeschrijvingen en ook wordt er een heel gedetailleerd beeld gegeven van de omgeving waarin het geheel zich afspeelt. Het werkt duidelijk naar een climax toe, en hoewel het verhaal op het einde voor nu dan wel afgesloten is, is de spanning nog steeds voelbaar en weet je dat dit verhaal nog een belangrijk vervolg zal hebben in het volgende deel van de serie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...