woensdag 30 juli 2014

Recensie: Lucy Clarke - Nachtzwemmen

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (09-03-2013).

Over het boek:
Auteur: Lucy Clarke
Titel: Nachtzwemmen
ISBN: 978 90 449 6864 0
© 2013, A.W. Bruna Uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★ 

Wanneer Katie hoort dat haar zus Mia zelfmoord heeft gepleegd, kan ze het eerst niet geloven. Ook al hebben ze hun leven lang een moeilijke zussenrelatie gehad, dit nieuws slaat in als een bom en breekt haar hart. Pas later vraagt ze zich af: wat deed Mia eigenlijk op Bali? Het eiland lag niet op de route van de wereldreis die Mia ging maken na de dood van hun moeder. Wat is er gebeurd voorafgaand aan de avond dat ze van een klif viel? Om antwoord op haar vragen te krijgen, besluit Katie om in Mia’s voetsporen dezelfde reis te maken. Daarvoor zal ze haar veilige en succesvolle wereld van haar werk en verloofde moeten verlaten – om achter een schokkende waarheid over hun vader te komen. Maar pas op Bali zal ze ontdekken en volledig begrijpen wat er precies gebeurd is met Mia, en hoe het zo ver heeft kunnen komen…

Recensie:
Hoewel Katie en Mia als op jonge leeftijd erg hecht waren, is daar in de loop der jaren een subtiele verandering in gekomen. Er spelen zaken die een wig in hun relatie hebben gedreven, en als Mia van het ene op het andere moment lijkt te hebben besloten om alles achter te laten en een wereldreis te maken, wordt deze grens alleen maar verder uitgebreid. Katie heeft het idee dat er meer achter dit vertrek moet zitten, maar krijgt dit niet naar boven. Een half jaar later komt echter een onverwachte en grote schok, Mia is op Bali overleden: Ze zou zelfmoord hebben gepleegd. Katie kan dit nieuws nauwelijks bevatten, en nog minder geloven. Ze besluit haar hele leven omver te gooien en in Mia haar voetsporen te treden door haar reis op te volgen aan de hand van haar dagboek. Maar deze weg zal niet zonder slag of stoot verlopen. En hoe dichter ze bij de laatste plek komt waar Mia levend geweest is, hoe meer geheimen en gedachten er bloot komen te liggen. Hierbij wordt ze niet alleen met Mia’s geheimen, maar ook met haar eigen leven geconfronteerd. Kan ze deze reis volbrengen, en tot de kern van de waarheid komen?

‘Nachtzwemmen’ is de debuutroman van Lucy Clarke, en hiermee heeft ze meteen de lat hoog gelegd voor opvolgende boeken. De spanning stijgt naarmate het verhaal vordert, het verhaal is op een hele passende manier vormgegeven. Je leest om en om een hoofdstuk vanuit Katie en vanuit Mia, en deze verhalen worden steeds meer met elkaar vervlochten. Dat houdt de spanning er tot op het einde in. Een spannende roman vol geheimen en thema’s die iedereen zullen aanspreken. De dunne scheidslijn tussen haat en liefde, gecompliceerde relaties en de wil iemand die je na staat te kunnen begrijpen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...