dinsdag 16 september 2014

Gek met boeken - Guinness World Records #3


Wil je ook wel eens meer uit je boek halen dan alleen de letters van de pagina's? Heb je er wel eens over nagedacht wat je nog meer met je boekencollectie kan doen, hoe je jezelf nog meer kunt inleven of hoe je jouw verzameling nog interessanter kunt maken? In deze vierdelige Guinness World Records-serie zie je wat je nog meer uit je boeken kunt halen! Dus kijk vooral mee, en laat je inspireren.

In de eerste editie van deze serie kwamen er vier wereldrecords voorbij die te maken hadden met boek balanceren. Vorige week besteedde we aandacht aan wereldrecords die te maken hadden met verkleedpartijtjes als je favoriete personages. Deze week weer iets van een hele andere orde: grootste collecties op boekgebied.

Verzamelwoede
Miniatuur boekjes
Dit record werd op 22 november 2009 gezet door Nikunj R. Vagadia in India. Zijn verzameling bestaat uit 258 verschillende minitatuurboekjes. Het kleinste boek meet 19 x 27 mm, en het 'grootste' 47 x 55 mm.

Tenminste... Dit is de officiƫle vermelding die op de website van Guinness World Records staat. Maar een kleine zoektocht op Google leverde een nog veel grotere collectie op van de Hongaar Joszef Tari (in 2011), met maar liefst zo'n 4.500 miniatuurboeken.

Bron: Daily Mail
Gesigneerde boeken
Dit record is gezet door de Amerikaan Richard Warren. Hij is op zijn zestiende begonnen om zijn persoonlijke bibliotheek te bouwen, en heeft hierin een recordaantal gesigneerde boeken opgenomen. Het record staat gevestigd op maar liefst 2381 boeken voorzien van een handtekening van de betreffende auteur. 
 
Boekenleggers
Ook voor de grootste collectie boekenleggers is een heus wereldrecord vastgelegd. En hiervoor hoeven we ons eigen landje niet eens te verlaten. Op 8 februari 2002 werd dit record namelijk op naam gezet van de Nederlander Frank Divendal, met 103.009 verschillende boekenleggers van over de hele wereld. Hij verzamelde deze al sinds 1982, en hij schijnt ze ook nog eens goed georganiseerd te hebben: eerst op land, en dan binnen het land gesorteerd op thema's.
 
Bron
Grootste private collectie
En dan het laatste record, eentje waar menig boekenverzamelaar waarschijnlijk jaloers op zal zijn. Het wereldrecord gezet voor de grootste private boekencollectie. Het record staat op naam van de Amerikaan John Q. Benham, met een verzameling van meer dan 1,5 miljoen boeken!
 
Record verbreken? 
Altijd al een wereldrecord willen zetten? Misschien kan jouw verzameling wel de strijd aangaan met een van bovenstaande? Of heb je een verzameling waar nog geen record voor gezet is? Er is vast wel wat te bedenken. Kijk vooral ook eens op de site van het Guinness World Records. En ik zou zeggen: succes!

Volgende week de laatste Guinness World Records met boeken! Welk record zou jij wel willen verbreken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...