zondag 21 september 2014

Recensie: Joakim Zander - De zwemmer

Over het boek:
Auteur: Joakim Zander
Titel: De zwemmer
ISBN: 978 90 234 8780 7
Uitgever: Cargo, 2014
Kopen op bol.com

Dit boek zal op 2 oktober verschijnen. Via de uitgever ontving ik al een vooruitleesexemplaar, waarvoor dank!

Waardering: ★★★★☆

De Zweedse Klara Walldéen is Europarlementariër in Brussel wanneer ze via haar ex-vriend inlichtingen krijgt over de marteling van krijgsgevangenen in Amerika. Vanaf dat moment worden ze beiden gezocht door agenten die een internationaal schandaal proberen te voorkomen en ze moeten vluchten voor hun leven. Maar ze worden ook opgemerkt door een Amerikaanse spion, die het stel om zijn eigen redenen gaat volgen.

Recensie:
In het begin van dit verhaal had ik er de nodige moeite mee om er goed in te komen. Je volgt het verhaal vanuit verschillende personen die allemaal qua leefwereld eigenlijk redelijk ver van de mijne afstaan. Advocaten, spionnen, diplomaten. Een totaal andere wereld. Er wordt bij hen allen veel informatie gegeven en dit maakte het voor mij lastig om alles goed te kunnen volgen. Maar desondanks merk je wel al snel een onderhuidse spanning en deze spanning maakt dat je toch kunt en wilt blijven lezen, omdat je wilt weten waar dit verhaal heen gaat.

Klara Walldéén en haar ex-vriend Mahmoud Shammosh raken geheel onverwachts en buiten hun eigen schuld om betrokken bij een groot internationaal schandaal. Een schandaal die de hogere Amerikaanse machten kosten wat kosten onder de radar willen houden. Doordat Klara en Mahmoud hierbij betrokken zijn geraakt, zijn ze van het ene op het andere moment hun leven niet meer veilig.

De verschillende verhaallijnen in het boek lijken eerst nog niet zo met elkaar in verband te staan, maar naarmate het verhaal vordert ga je steeds meer begrijpen hoe alles zich tot elkaar verhoud en waar Klara en Mahmoud bij betrokken zijn geraakt. De verhalenlijnen lopen steeds meer naar elkaar toe en worden uiteindelijk op zeer goede wijze met elkaar vervlochten tot een geheel.

Het is een verhaal met een actueel thema, rondom terreur, spionage en praktijken die voor de mensheid verborgen zouden moeten blijven. Het roept ook de nodige vraagtekens op. Hoe ver mag je gaan om bepaalde informatie te beschermen? Of om zelf te overleven? Is het geoorloofd om bepaalde zaken in de doofpot te stoppen alleen om de dreiging van wederzijdse vernietiging teniet te doen? Hoe vaak gebeurt dit eigenlijk wel niet in ons alledaagse leven? Er is vast veel meer waar wij niet vanaf weten. Dit boek heeft me zeker aan het denken gezet. Een sterk en interessant verhaal!

1 opmerking:

  1. Ik houd over het algemeen niet zo van spionageromans, maar dit klinkt wel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...