dinsdag 2 september 2014

Gek met boeken - Guinness World Records #1


Wil je ook wel eens meer uit je boek halen dan alleen de letters van de pagina's? Heb je er wel eens over nagedacht wat je nog meer met je boekencollectie kan doen, hoe je jezelf nog meer kunt inleven of hoe je jouw verzameling nog interessanter kunt maken? In deze vierdelige Guinness World Records-serie zie je wat je nog meer uit je boeken kunt halen! Dus kijk vooral mee, en laat je inspireren.

Boek balanceren
Wie heeft het niet ooit eens geprobeerd, een stukje lopen met het boek balancerend op het hoofd. Maar is het ooit in je opgekomen om daar een officieel wereldrecord mee te gaan vestigen? Nee, mij ook niet. Toch bestaat het. Op dit moment zijn er maar liefst vier wereldrecords die iets met boekbalanceren te maken hebben.

Een wereld record met de meeste mensen
Dit wereldrecord is gezet in Australiƫ op 13 november 2012. De recordpoging werd georganiseerd door Danielle Di-Masi en in totaal liepen er 998 mensen met een boek op hun hoofd. Wie doet ze na en gaat er voor de 1000?

Bron: Herald Sun
Met dit initiatief wilde men aandacht vragen voor analfabetisme onder inheemse Australische kinderen en de boeken verspreiden naar gemeenschappen die het nodig hadden. Zo gingen de boeken na afloop naar kinderen in The Northern Territory, een weeshuis in Kenia en een school in Tanzania.

De langste afstand
Er staat ook een wereldrecord gevestigd voor de langste afstand gelopen met een boek op het hoofd. Deze afstand bedroeg maar liefst 20 mijl (32,18km) en werd op 29 januari 2011 gezet in Indonesiƫ door Ashrita Furman. De gemiddelde snelheid was 15.5 minuten per mijl en hij deed zodoende ruim vijf uur over deze boek balancerende wandeling. Een hele prestatie!

De Amerikaan Ashrita Furman is trouwens een heuse World Records breker. Op dit moment heeft hij er zo'n 200 op zijn naam staan! Ja, ook dat is een recordaantal.

Snelste mijl
Naast de langste afstand is er ook een wereldrecord voor de snelste mijl gelopen met een boek balancerend op het hoofd. En op wiens naam? Juist ja, Ashrita Furman! Hij deed 8 minuten en 27 seconden over deze mijl (1,6 km). Dit deed hij op de Jamaica High School track in Queens, New York op 29 juli 2009.

Meeste traptreden beklommen
En dan nog een wereldrecord te gaan met een boek op je hoofd: het beklimmen van de meeste traptreden. Het zal je inmiddels niet meer verbazen op wiens naam die staat.... Ashrita Furman! Wat een verrassing.

Met 3,5 kilo aan boeken op zijn hoofd beklom hij 122 treden van de New Yorkse subway. Hij deed dit op 25 oktober 2009.

Record verbreken?
En, loop je al warm voor een partijtje boek balanceren? Als je denkt dat je dit nog beter kan, kun je altijd een poging doen om deze records te verbreken! Of bedenk een nieuw record die nog niet bestaat. (Achteruit lopen met een boek op je hoofd? Pirouettes draaien met een boek op je hoofd? De mogelijkheden zijn eindeloos!) Kijk vooral ook eens op de site van het Guinness World Records. En ik zou zeggen: succes!

Volgende week meer Guinness World Records met boeken! Welk record zou jij wel willen verbreken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...