vrijdag 12 september 2014

Recensie: Gayle Forman - Vuurvliegjes

Over het boek:
Auteur: Gayle Forman
Titel: Vuurvliegjes
ISBN: 978 90 443 2621 5
Uitgever: The House of Books, 2010
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★☆☆

Een nachtmerrie waarin je weet dat je niet gek bent, maar waarbij niemand, zelfs je ouders, je leraren en de autoriteiten niet, naar je willen luisteren? Voor de 16-jarige Brit wordt dit werkelijkheid wanneer haar vader haar naar Red Rock stuurt. Red Rock is een instelling die beweert rebelse meiden te kunnen genezen. Niemand kan Red Rock alleen overleven, maar in een instelling waar je privileges verdient door je lotgenoten te verraden, is het moeilijk om uit te vinden wie je werkelijk kunt vertrouwen.

Recensie:
Sinds haar vader een nieuwe vrouw heeft, heeft Brit het niet gemakkelijk thuis. Het 'Stiefmonster' keurt alles wat ze doet af en bestempeld het als rebels en opstandig gedrag, wat een slechte invloed zou hebben op haar jonge halfbroertje. Het enige wat haar nog afleiding en troost biedt is de muziek die ze kan maken met haar band. Maar als haar vader haar opeens voor de deuren van een internaat - Red Rock - afzet, wordt ook dat haar afgenomen en komt ze terecht in een compleet andere wereld.

Red Rock is alles behalve een 'doorsnee' internaat. Het werkt met een systeem van belonen en niveaus lopend van 1 tot en met 6. Hoe hoger je niveau, hoe meer voorrechten je geniet. Maar als je een regel overtreedt of als je jezelf misdraagt, kun je zonder pardon weer een of meerdere niveaus terug gegooid worden.

Als snel kom je er als lezer achter dat Red Rock er ook nog eens hele controversiële therapieën op nahoudt. Zo heb je bijvoorbeeld CT, de Confrontatie Therapie, waarbij een van de meiden in het midden van de kring moet gaan staan en de rest van de groep haar voor van alles en nog wat mag uitmaken, en je dus de lelijkste dingen naar je hoofd geslingerd krijg. Dit alles met de achterliggende gedachten dat je iemand eerst moet breken voordat je diegene verder kunt helpen.

Het onderwerp van dit boek is zeker interessant, en het heeft ook wel raakvlakken met de werkelijkheid. Uit de noot van de auteur blijkt ook dat Gayle Forman het heeft geschreven met huidige controversiële Boot Camps en extreme instellingen - die wel degelijk bestaan - in zijn achterhoofd. Toch vond ik het in dit verhaal enigszins overtrokken. Het was net iets té veel van het goede om geloofwaardig over te komen. Dit vond ik ook voor de karaktertrekken van sommige personages, die daardoor niet helemaal geloofwaardig werden neergezet.

Maar door het onderwerp blijft het verhaal wel boeien, en je wordt als lezer toch wel nieuwsgierig gemaakt naar de uitweg die Brit moet zien te vinden om zichzelf uit deze situatie te bevrijden. Want al snel kom je er achter dat er wel degelijk manieren zijn om het gezag te ondermijnen. Het verhaal kent een simpele schrijfstijl en leest daardoor bovendien snel weg. Geen hoogdraver, maar prima als tussendoortje op een vrije dag.

Follow on Bloglovin   

1 opmerking:

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...