vrijdag 5 september 2014

Recensie: Milou van der Will - In mijn bloed

Over het boek:
Auteur: Milou van der Will
Titel: In mijn bloed
ISBN: 978 90 443 4463 9
Uitgever: The House of Books, 2014
Recensie-exemplaar met dank aan Not Just Any Book 
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★ 

Journaliste Benthe Berg wordt geconfronteerd met hartverscheurend nieuws. Haar dochtertje Céline is één van de kinderen die door pedofiel Rick V. zijn misbruikt. De dader komt weg met een lage straf en iedereen in het kleine Noord-Hollandse dorp Ringerdam blijft bovendien heilig in zijn onschuld geloven.

Benthe vindt het vonnis zo onrechtvaardig dat ze in haar wanhoop besluit om wraak te nemen. Voor Céline. In alle stilte bereidt ze een aanslag op Rick V. voor. Op de dag dat hij vrijkomt, zal ze hem liquideren.

Recensie: 
Benthe Berg is een gedreven misdaadjournalist met hart voor haar werk. Dit werkethos gaat soms zelfs zo ver, dat ze zichzelf in benarde - zelfs bedreigende - posities werkt. Hier laat ze zich echter niet door weerhouden en ze toont keer op keer een enorme vechtlust om de waarheid boven water te krijgen en om als eerste met een primeur te komen.

Haar wereld staat echter op zijn kop als ze aan een misdaadzaak werkt rondom de vermoedde pedofiel Rick V. en haar dochter hierin een van de slachtoffertjes blijkt te zijn. Ze staat erop om als journalist aan deze zaak te blijven werken, maar kan ze nog wel objectief te werk gaan? In hoeverre wordt ze gekleurd door deze wetenschap? Als Rick V. er dan ook nog eens met een minimale straf vanaf komt, dringt er uiteindelijk nog maar een vraag tot haar door: hoe pleeg ik een moord?

Struisvogelpolitiek
Het verhaal benam me op sommige momenten echt even de adem. Wat een verschrikking. Ik was hevig ontzet door de reactie van dorpsbewoners rondom de zaak van Rick V. Dorpsbewoners die een struisvogelpolitiek hanteren om zichzelf en het imago van hun dorp te beschermen. 

"Ze houden niet van nieuwkomers, en al helemaal niet als die nieuwkomers een bedreiging vormen voor de brave anonimiteit van hun leventjes."

Deze reacties geven een goed beeld van de klem van een kleine besloten gemeenschap. Een gemeenschap die het liefst zelf onderling hun problemen oplossen, geen media aandacht willen en heilig geloven in de onschuld van hun bekende en vertrouwde buren. Ze zien de import, mensen van buitenaf zoals Benthe, juist als het probleem. Ze is een ordeverstoorder. Echt, als je dat leest wil je eigenlijk niets liever dan die bewoners van de pagina trekken en ze even op hun nummer zetten. Wat meteen laat zien dat Milou van der Will voor mij levensechte personages wist neer te zetten die je helemaal in het verhaal meenamen.

Gevolgen
Naast deze bizarre reactie vanuit de omgeving laat het verhaal ook op een schrijnende manier zien wat voor gevolgen misbruik heeft op de directe omgeving van het slachtoffer. Voor Benthe en haar gezin komt er van alles onder druk te staan. Niet alleen de relatie met haar man, ook de ontwikkeling van Céline, haar betrokkenheid bij de omgeving, het functioneren op haar werk. Hoe veel moeite Benthe ook doet om zich staande te houden, op sommige momenten lijkt echt alles zich tegen haar te keren. Het is dan eigenlijk ook niet zo verwonderlijk dat ze uiteindelijk zwicht voor een hele desastreuze oplossing om het heft in eigen handen te nemen.

In mijn bloed is een belemmend verhaal. Je voelt als lezer de machteloosheid van de pagina afslaan. Het is bovendien een razend spannend verhaal. Ik moest mezelf bedwingen om niet steeds een bladzijde vooruit te spieken om alvast te weten waar het verhaal heen zou gaan, wat me te wachten stond.

En dan dat einde...! Het heeft nog wel een verrassing in petto. En laat ik zeggen - zonder al te veel te verklappen - dat niet alles afloopt zoals je dat zou wensen. Maar dat maakt het geheel wel realistisch. Niet alles heeft nou eenmaal een happy end, niet alle problemen lossen zich spontaan op. Hoe graag we dat ook zouden willen.

2 opmerkingen:

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...