dinsdag 23 september 2014

Gek met boeken - Guinness World Records #4


Wil je ook wel eens meer uit je boek halen dan alleen de letters van de pagina's? Heb je er wel eens over nagedacht wat je nog meer met je boekencollectie kan doen, hoe je jezelf nog meer kunt inleven of hoe je jouw verzameling nog interessanter kunt maken? In deze vierdelige Guinness World Records-serie zie je wat je nog meer uit je boeken kunt halen! Dus kijk vooral mee, en laat je inspireren.

In de eerste editie van deze serie kwamen er vier wereldrecords voorbij die te maken hadden met boek balanceren. Vervolgens besteedde we aandacht aan wereldrecords die te maken hadden met verkleedpartijtjes als je favoriete personages en afgelopen week weer iets van een hele andere orde: grootste collecties op boekgebied. Deze week zijn we aangekomen bij de laatste post in deze serie en zullen we nog een paar wereldrecords laten zien waarin boeken op een hele andere manier worden gebruikt dan het gebruikelijke.

Rondjes draaien
Het eerste wereldrecord wat deze keer aan bod zal komen heeft te maken met het laten spinnen van een boek op je vinger. Je weet wel, zoals je basketballers met hun ballen ziet doen, dat kan dus ook met boeken! En er bestaat een heus wereldrecord voor. Het specifieke record is gezet voor Longest time spinning a GWR [Guinness World Records] book on finger.

De langste tijd dat iemand dit volhield is maar liefst 30 minuten en 1.08 seconden. Het record is op 25 februari 2011 gezet in Nepal door Thaneswar Guragai.

Bron: Xnepali
Domino
Als je nog eens iets heel anders met je boekenverzameling wilt doen, dan is domino ook nog een optie! Ook daarvoor is een wereldrecord gevestigd: Most books toppled in a domino fashion. Het record staat op 2586 boeken en is behaald op 27 augustus 2013, door de Central Library Cape Town in Zuid-Afrika. Je kunt het volbrengen van dit record terugzien in onderstaand filmpje!

 
Piramide
En als je domino niet leuk vindt, kun je ook altijd nog een piramide bouwen met je boeken. Dat dachten ze in India ook, waar ze op 17 augustus 2014 een boekenpiramide bouwde bestaande uit niet minder dan 26.550 boeken. De piramide was 3.25 meter hoog en bestond uit verschillende edities in verschillende talen van een en hetzelfde boek, namelijk 'Kadve Pravachan', geschreven door Tarunsagarji Maharaj. 

Nog meer records bekijken?
Dit was alweer de laatste blogpost in deze vierdelige serie. Naast de bijzondere records die de afgelopen vier weken aan bod gekomen zijn, vallen er nog veel meer records te ontdekken rondom boeken, auteurs, etc. Kijk hiervoor vooral ook nog eens op de site van het Guinness World Records.
 
Hier nog enkele leuke 'wistjedatjes' om mee af te sluiten. Wist je dat ...
  • 's werelds hoogste bibliotheekboete $345,14 bedraagt. (Dat is zo'n 270 euro!)
  • de grootste boekhandel ter wereld de Barnes & Nobles in New York is (105 Fifth Ave at 18th Street).
  • de jongste persoon (vrouwelijk) die een boek commercieel gepubliceerd heeft 4 jaar is! (De jongste mannelijke persoon was 5 jaar.)

Dat was het dan voor deze serie! Welk record zou jij wel willen verbreken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...