dinsdag 19 augustus 2014

Leesexcuus #1 - Internationale dag van de humanitaire hulp

Als Boek-aholic heb je eigenlijk geen excuus nodig om te lezen. Er is altijd wel een goed boek dat de moeite waard is om opgepakt te worden. Toch zijn er genoeg redenen om eens wat anders te lezen, boeken in een bepaald thema bijvoorbeeld. In Leesexcuus worden boeken uitgelicht die gekoppeld zijn aan de dag van het jaar. Vandaag - 19 augustus 2014 - is het internationale dag van de humanitaire hulp. Welke boeken passen er bij dit thema? En wist je dat je ook kunt helpen door te lezen? Ideaal voor ons boekenliefhebbers. Lees hieronder meer!

Internationale dag van de humanitaire hulp
In 2008 heeft de Algemene Vergadering van de VN 19 augustus uitgeroepen tot internationale dag van de humanitaire hulp. Deze dag moet zorgen voor publieke bewustwording van wereldwijde humanitaire hulp en erkenning geven aan de mensen die hun leven riskeren om anderen in nood te helpen waar ook ter wereld. (Bron)

Boek 1: Giles Foden - De laatste koning van Schotland
Er zijn vele boeken die raakvlakken hebben met dit thema. Zo heb je bijvoorbeeld 'De laatste koning van Schotland' door Giles Foden. Het verhaal over een arts die, ten tijden van het schrikbewind van Idi Amin, voor ontwikkelingshulp afreist naar Oeganda. Terwijl hij daar heen gaat om goed werk te willen verrichten, raakt hij echter steeds meer moreel betrokken bij de excessen van deze dictator. 'De laatste koning van Schotland is een roman gebaseerd op historische feiten.

Boek 2: Linda Polman - De crisiskaravaan
Dit is een non-fictie boek dat erg goed past binnen het thema van de humanitaire hulp. Linda Polman kijkt in dit boek met een kritisch blik naar de karavaan van NGO's die over de planeet trekt, van crisisgebied naar oorlogszone, met in hun voetsporen popsterren, acteurs, politici en journalisten. 

"Waarom krijgen sommige landen hulp met bakken tegelijk, terwijl andere het moeten doen met de restjes? Waarom zijn de resultaten vaak zo schamel? Waarom worden de hulporganisaties maar zo zelden ter verantwoording geroepen? Waar houden humanitaire beginselen op ethisch te zijn? In De crisiskaravaan analyseert Linda Polman op even trefzekere als onthutsende wijze de zin en de moraal van de internationale humanitaire hulpverlening."

Boek 3: Ton van der Lee - Kinderen van Afrika
Uit onvrede voor de hedendaagse ontwikkelingshulp besloot Ton van der Lee zelf een particulier hulpverleningsproject op te zetten in een vissersdorp in Mali. Naast onvrede kwam dit project uiteraard ook voort uit zijn liefde voor Afrika en zijn overtuiging om de kwetsbare groep kinderen daar te helpen. Dit boek vertelt zijn verhaal. Het gaat over zijn successen, valkuilen en mislukkingen en geeft veel praktische tips en informatie voor diegene die mogelijk een eigen hulpproject willen opstarten.

Helpen door te lezen
Er zijn vele manieren waarop wij als doorsnee burgers kunnen bijdragen aan de grootschalige humanitaire hulp. Vele goede doelen vragen dagelijks om onze steun en velen van ons zouden ook bereid zijn om op wat voor manier dan ook ons steentje bij te dragen. Voor de boekenliefhebbers onder ons heeft Oxfam Novib een erg mooi initiatief.


Zo kun je namelijk een abonnement nemen op de boeken uitgegeven door Oxfam Novib. In een gevarieerd aanbod aan boeken wordt je door gevestigde schrijvers en opkomend talent meegenomen door Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Je maakt kennis met fascinerende culturen, bijzondere tradities, kleurrijke mensen en inspirerende gedachten. Naast dat het jou als lezer een unieke leeservaring biedt, steun je ook nog eens Oxfam Novib's partners in ontwikkelingslanden.

Er zijn twee soorten abonnementen waaruit je kunt kiezen. Bij een wereldabonnement ontvang je niet alleen romans maar ook bijv. kookboeken en fotoboeken. Bij het romanabonnement ontvang je, zoals de naam al zegt, alleen romans. Een mooie manier waarop je dus als lezer en boekenliefhebber jouw passie kunt inzetten om het goede doel te steunen. Meer informatie over deze abonnementen van Oxfam Novib vindt je hier.

Wat jij?
Ken je ook nog mooie initiatieven waarmee lezen en humanitaire hulp gecombineerd kunnen worden? Of heb je nog boeken die je echt zou aanraden binnen dit thema? Laat het weten in een reactie!

Kopen op bol.com
De laatste koning van Schotland 
De crisiskaravaan  
Kinderen van Afrika

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...