maandag 18 augustus 2014

Movie Monday #3 - De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Er verschijnen meer boeken dan we al lezende bij kunnen houden. Sommige boeken moeten worstelen om aan de man te komen, andere boeken zijn meteen een dikke hit. Sommige boeken vallen zelfs zo in de smaak, dat ze verfilmd worden. In Movie Monday wordt wekelijks aandacht besteed aan een boek dat het geschopt heeft tot een film. Deze week een boek van Jonas Jonasson: de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween.
                              
Het verhaal
Allan wordt honderd en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.

Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft -, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.
(Bron: Signatuur) 

Het boek heeft vele lovende recensies ontvangen en staat al sinds week 11 van 2011 in de bestseller top 60. Dit betekent dat het boek inmiddels dus al 179 weken in deze lijst staat! Zijn hoogst genoteerde positie was de 3e plek.

Verfilming:
De verfilming van 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' werd in de Volkskrant vergeleken met de Zweedse opvolger van Forest Gump. De Telegraaf noemt het een grappig en kleurrijk geheel, maar wel een die het moet afleggen tegen het geschreven origineel. Beide kranten geven de film 3 sterren.

'De 100-jarige man' werd genomineerd voor de Parel, een prijs voor beste boekverfilming. Deze prijs wordt in september uitgereikt tijdens Film by the Sea en het Nederlandse publiek kon in de maand juli op hun favoriet stemmen. Zoals eerder bekend werd is een van de andere genomineerde (12 Years a Slave) er met deze prijs vandoor gegaan.
 

Over het boek:
Auteur: Jonas Jonasson
Titel: De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween
ISBN: 978 90 5672 374 3
Uitgeverij: Signatuur, 2011
Kopen op bol.com

Over de film:
Regie: Felix Herngren
Cast: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer
Speelduur: 114 minuten
Jaar: 2014
Kopen op bol.com
 
Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...