zaterdag 30 augustus 2014

Leesexcuus #2 - Internationale dag van de vermisten


Als Boek-aholic heb je eigenlijk geen excuus nodig om te lezen. Er is altijd wel een goed boek dat de moeite waard is om opgepakt te worden. Toch zijn er genoeg redenen om eens wat anders te lezen, boeken in een bepaald thema bijvoorbeeld. In Leesexcuus worden boeken uitgelicht die gekoppeld zijn aan de dag van het jaar. Vandaag - 30 augustus 2014 - is het Internationale Dag van de Vermisten. Welke boeken passen er bij dit thema?

Internationale Dag van de Vermisten
30 augustus is jaarlijks de Internationale Dag van de Vermisten. Op deze dag worden personen die zijn ontvoerd of in het geheim worden vastgehouden herinnerd. Naast slachtoffers van ontvoering kan dit ook gaan over vermiste personen door bijvoorbeeld oorlogsterreur of natuurrampen. Het is een dag om solidariteit te tonen met diegene die zijn verdwenen en met hun nabestaande, en aandacht te besteden aan de opsporing van zowel slachtoffers als daders en het nastreven van gerechtigheid.

Er zijn diverse boeken die raakvlakken hebben met dit thema. Je hebt diverse waargebeurde verhalen van slachtoffers of nabestaanden, je hebt informatieve boeken die meer inzicht bieden in dit onderwerp en je hebt ook romans en thrillers die handelen volgens dit thema. Hieronder worden enkele boeken uitgelicht.

Boek 1: Sabine Dardenne - Ik was twaalf en ik fietste naar school
Sabine wordt op 12-jarige leeftijd ontvoerd door Marc Dutroux en zijn handlanger, waarna ze 80 dagen in gevangenschap doorbracht in een kelder. Ze heeft het geluk gehad een van de slachtoffers te zijn die een dergelijke ontvoering overleefde, en die met dit boek haar aangrijpende verhaal kan navertellen.

Boek 2: Bram Schilham - Vermist op Koh Phi Phi
Dit boek schijnt zijn licht op een vermissing na een natuurramp, en wel de tsunami van 26 december 2004. Dit is het verhaal van NOS-verslaggever Bram Schilman, die afreist naar Thailand nadat hij te horen heeft gekregen dat zijn vriend Willem-Jan vermist wordt. Een aangrijpend verslag van zijn zoektocht, met ontmoetingen met getraumatiseerde overlevenden en wanhopige nabestaanden.

Boek 3: Natasja JT Hartog - Vermist
Een informatief boek over vermissingen en manieren waarop je naar een vermissing kunt kijken. Een boek met tips en trucs, ervaringen, gedachten en nog veel meer.


Boek 4: Doug Magee - Neem nooit afscheid
Ook in literaire romans en thrillers is het thema ontvoering/vermissing veelvoorkomend. Zo ook het in 2011 verschenen Neem nooit afscheid. In dit verhaal wordt de Sarah, de dochter van Lena, ontvoerd als haar moeder denkt dat ze op de bus voor zomerkamp stapt.

Wat jij?
Dit is slechts een kleine greep uit een groot aanbod boeken die te maken hebben met het thema vermissing. Welke boeken binnen dit thema kun jij aanraden?

Kopen op bol.com:
Ik was twaalf en ik fietste naar school
Vermist op Koh Phi Phi
Vermist
Neem nooit afscheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...