maandag 11 augustus 2014

Movie Monday #2 - 12 Years a Slave

Er verschijnen meer boeken dan we al lezende bij kunnen houden. Sommige boeken moeten worstelen om aan de man te komen, andere boeken zijn meteen een dikke hit. Sommige boeken vallen zelfs zo in de smaak, dat ze verfilmd worden. In Movie Monday wordt wekelijks aandacht besteed aan een boek dat het geschopt heeft tot een film. Deze week staan we stil bij een boek dat eigenlijk al jaren oud is, maar dat pas recentelijk succesvol werd verfilmd: 12 Years a Slave.

Het verhaal:
Solomon Northup, in 1808 als vrij man geboren in New York, wordt in 1841 ontvoerd en in het Zuiden verkocht als slaaf. Twaalf jaar lang werkt hij op plantages in Louisiana, vaak onder de meest wrede omstandigheden, altijd in de hoop zijn vrijheid terug te winnen. In 1853 komt Northup eindelijk vrij. In datzelfde jaar verschijnt 12 jaar slaaf, zijn eigen aangrijpende relaas van zijn gevangenschap in een van de donkerste periodes uit de Amerikaanse geschiedenis. Het boek slaat direct in als een bom en opent vele Amerikanen de ogen voor de onmenselijkheid van het slavernijsysteem. (Bron: Atlas Contact)

Heel vaak gaat het boek vooraf aan de film, maar voor veel mensen zal het in dit geval anders zijn. Het boek 12 jaar slaaf werd oorspronkelijk in Amerika al uitgegeven in 1853, maar de Nederlandse vertaling is pas tegelijkertijd uitgekomen met de filmpremière in februari van dit jaar.

Verfilming:
Het verhaal van Solomon Northup is eerder ook als tv-film uitgebracht (1984), maar dit heeft het grote publiek toentertijd niet bereikt. Dat veranderde toen Steve McQueen er onlangs mee aan de haal ging; deze keer werd de verfilming een internationaal succes. 20 februari 2014 kwam de film in Nederland in de bioscopen. 12 Years a Slave werd voor veel prijzen genomineerd en won onder andere een Oscar voor Beste Film, Beste Vrouwelijke Bijrol en Beste Bewerkte Scenario! Afgelopen donderdag 7 augustus werd bovendien bekend dat deze film de Parel voor Beste Boekverfilming gewonnen heeft. Deze prijs wordt op 19 september 2014 uitgereikt tijdens Film by the Sea in Vlissingen.


De film zelf vond ik erg aangrijpend om te zien en het acteurwerk was voortreffelijk. De nominaties en prijzen die deze film binnen heeft gesleept zijn in mijn ogen dan ook echt terecht. Het boek zelf staat zeker nog op mijn nog-te-lezen lijstje en ik hoop hier snel de gelegenheid toe te krijgen!

Over het boek:
Auteur: Solomon Northup
Titel: 12 jaar slaaf
ISBN: 978 90 254 4360 3
© 2014, Atlas Contact
Kopen op bol.com

Over de film:
Regie: Steve McQueen
Cast: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, e.a.
Speelduur: 133 minuten
Jaar: 2014
Kopen op bol.com

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...