vrijdag 8 augustus 2014

Weekend Whereabouts #2 - Drukkerijmuseum Meppel

Het is weer vrijdag! Op deze dag kijken we in Weekend Whereabouts graag vooruit naar het weekend. Wekelijks vindt je hier een tip voor een leuke uitstapje of evenement voor de boekenliefhebber. Deze week aandacht voor iets wat je dit weekend zou kunnen ondernemen, maar wat je in principe het hele jaar door op eigen gelegenheid een interessant dagje weg kan zijn. Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar de oorsprong van ons hedendaagse schrijven, en de grondlegging van al die boeken die je jaarlijks verslindt? De Boek-aholic tip voor dit weekend: breng een bezoek aan het Drukkerijmuseum te Meppel! 

Het Drukkerijmuseum Meppel is niet een verzameling objecten die op zichzelf staan, maar een lévend museum dat het dynamische verhaal vertelt over communicatie. Het is een verhaal dat begint bij de eerste tekens van de oermens, gekrast in steen, schilderingen in grotten, beeldtaal (spijkerschrift van de Soemeriërs en vroege hiërogliefen uit Egypte), zich dan verder ontwikkelt tot een fonetisch schrift (Feniciërs) en dan via verschillende stappen uitmondt in het ons bekende alfabet. De ontwikkeling van materialen waarop de tekens werden vastgelegd speelde daarbij een belangrijke rol. De uitvinding van papier en, later, van de boekdrukkunst waren beide bepalend voor de verdere ontwikkeling van onze communicatie. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van feiten, objecten en materialen. (Bron: Drukkerijmuseum Meppel)

Het Drukkerijmuseum is een plaats waar jong en oud zich kan vermaken. Zo is er voor kinderen een spannend en leerzaam spelcircuit of speurtocht waaraan ze kunnen meedoen en worden er in de zomer op verschillende momenten zelfdoe-activiteiten aangeboden voor jong en oud. Daarnaast is er tot 27 september nog een expo te bewonderen: 'uit liefde voor de letter'. Hierbij wordt gekeken naar kalligrafie door de eeuwen heen. Klassieke kalligrafie wordt hier afgezet tegen hedendaagse kalligrafie. Wat naast de kalligrafie in deze expositie zeker ook interessant is, is de aandacht voor letterontwerp. Zo heeft letterontwerper Christian Boer een letter ontworpen waardoor dyslectici beter kunnen lezen!

Kortom, het Drukkerijmuseum is een leuk en informatief dagje uit voor het hele gezin. Verdiep je eens in de totstandkoming van al die boeken die we jaarlijks lezen door meer te weten te komen over de oorsprong van onze geschreven taal en de hedendaagse boekdrukkunst.

Meer informatie:
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 13.00u tot 17.00u
Entreeprijzen: volwassenen €4,50 en kinderen tot 12 jaar € 2,75.
Adres: Kleine Oever 11 te Meppel
Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...