zaterdag 30 augustus 2014

Boek-aholic op stap #1 - Bijeenkomst met Graeme Simsion


Via Uitgeverij Luitingh-Sijthoff was ik een van de gelukkige winnaars van twee kaartjes voor de avond met Graeme Simsion in Amsterdam. Vanavond was het zo ver en opgetogen trok ik er samen met mijn man Alexander op uit om deze exclusieve avond bij te wonen.

De bijeenkomst werd gehouden in het Comedy Theater in Amsterdam. Iets na achten kwamen Alexander en ik aan, ruim op tijd voordat het om 20.30u van start zou gaan. Met wat te drinken zochten we ons plekje in de zaal, die al aardig begon vol te stromen. Na een welkomstwoord vanuit de uitgever kon de avond gaan beginnen. Graeme Simsion werd geïnterviewd door Marion Pauw en wist met zijn heerlijke vertelstijl de luisteraars allemaal naar zijn hand te zetten. Wat een leuke man! Met veel plezier en vol anekdotes beantwoordde hij de vragen van Marion Pauw.Dat zijn eerste boek, Het Rosie project, zo'n internationaal succes geworden is, heeft al zijn verwachtingen overstegen, zo vertelde Simsion. Uiteraard leg je voor jezelf de lat wel hoog, maar houd je je verwachtingen laag. Maar inmiddels is het een wereldwijde hit met uitgaves over de hele wereld. Graeme Simsion vertelt in leuke anekdotes over zijn ervaringen met verschillende landen, en de manier waarop ze naar zijn boek kijken. Zo werd in Thailand zijn boek bijvoorbeeld heel serieus genomen, en totaal niet als een romantische comedy! 

Ook in Italië kreeg hij allerlei serieuze vragen over zich heen, zoals de vraag of dat hij vindt dat deze wereld meer autistisch is geworden. Marion Pauw haakt hierop in door te vragen of dit mogelijk wel de reden is van het succes van zijn boek? Simsion denkt van niet, al merkt hij wel op dat er in deze huidige maatschappij meer connectie is (denk aan facebook, twitter, noem maar op), maar minder intimiteit en emotionele verbintenis. Maar om nou te zeggen dat de wereld meer autistisch is, nee. Hij denkt dat het succes van Het Rosie project vooral te danken is aan het feit dat iedereen eigenlijk wel een 'Don Tillman' kent.
 
Het Rosie effect
Uiteraard werd er ook stil gestaan bij het vervolg op Het Rosie project. Eind oktober ligt dit boek getiteld Het Rosie effect in de Nederlandse boekhandel. Toen Simsion Het Rosie project geschreven had, was hij er eigenlijk van overtuigd dat er geen vervolg zou komen. Dit hoort naar zijn idee - enkele uitzonderingen daar gelaten - niet bij een romantische comedy. Echter, tijdens een bijeenkomst met zijn schrijfclub, kwam het idee toch opzetten. Hij werd getriggerd doordat iemand uit deze groep zwanger was, en hij een speciaal 'praatje' gereed heeft voor de aanstaande vader over het vaderschap (moeders hebben het na de bevalling te druk met de baby, waardoor het de man zijn verantwoordelijkheid is dat het huwelijk niet strandt en zij dus in hun relatie zullen moeten investeren). Aangezien Alexander en ik binnen nu en enkele weken ook voor het eerst ouders zullen worden, kon ik hierbij even veelbetekenend naar links kijken! Ja schat, knoop dat maar in je oren.

Na het interview las Simsion nog een stukje voor uit zijn nieuwe boek, en dit was weer een heerlijk typisch stukje Don Tillman zoals we hem kennen uit Het Rosie project. Het publiek kon er weer smakelijk om lachen en met zijn alle kunnen we volgens mij alleen maar reikhalzend uitkijken naar eind oktober!

Tot slot van de avond was er nog de gelegenheid om Het Rosie project aan te schaffen voor diegene die hem nog niet hadden (of voor al je vrienden die je hem cadeau wil doen, zoals Graeme suggereerde), en kon ik mijn kopie van het boek laten signeren. Daarna konden we totaal voldaan weer richting huis keren. Het was een geslaagde avond! Met dank aan Luitingh-Sijthoff voor de gewonnen kaartjes, en Graeme Simsion voor zijn inspiratie en het delen van zijn leuke anekdotes!
1 opmerking:

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...