maandag 4 augustus 2014

Recensie: Bram Dehouck - Een zomer zonder slaap

Over het boek:
Auteur: Bram Dehouck
Titel: Een zomer zonder slaap
ISBN: 978 90 445 1836 8
© 2011, De Geus
Kopen op bol.com

Waardering: ★★☆☆☆ 

De windmolens in het dorpje Blaashoek zijn een zegen voor de een en een vloek voor de ander. Slager Herman Bracke kan niet slapen door het irritante geluid. De perfectionist, in de wijde omtrek geroemd om zijn paté, raakt dodelijk vermoeid. Geleidelijk verliest Herman de controle over zijn werk. Daarmee zet hij een serie bloedstollende gebeurtenissen in gang, met fatale gevolgen voor de dorpsbewoners. Het leven in Blaashoek zal nooit meer hetzelfde zijn.

Recensie:
In Blaashoek waait de wind altijd. Daarom is het de ideale plaats om een stel windmolens neer te zetten. De molens worden met een luid gejuich onthaald, maar als snel denkt niet iedereen daar meer zo positief over. Zo als slager Herman Bracke, die 's nachts als enige last lijkt te hebben van het zoevende geluid dat ze maken. Zijn slapeloosheid breekt hem steeds meer op, totdat hij zichzelf niet meer in de hand heeft. Wat er dan gebeurt zet als een rij dominostenen de ene na de andere gebeurtenis in gang, totdat de hele gemeenschap op zijn kop staat.

Een zomer zonder slaap kwam voor mij maar moeizaam op gang. Na 22 bladzijdes besloot ik zelfs om even overnieuw te beginnen om nog eens na te gaan wat ik nou eigenlijk aan het lezen was. Niet omdat het moeilijk is de personages te volgen, ze hebben stuk voor stuk eigenlijk niet al te veel diepgang. Maar eerder juist omdat ze erg uitvergroot worden neergezet, haast als karikaturen van zichzelf. Hierdoor was het haast niet mogelijk om de personages geloofwaardig te achten en het verhaal serieus te blijven volgen.

Blaashoek wordt neergezet als een kleine gemeenschap waarin iedereen wel op zoek lijkt te zijn naar roddels of sensatie, of op zijn minst met afgunst naar zijn dorpsgenoten kijkt in afwachting van diens falen zodat ze zichzelf daaraan tegoed kunnen doen. Ze maken van de mug een olifant en mede hierdoor wordt er dan ook een reeks heftige gebeurtenissen in gang gezet waardoor uiteindelijk de hele gemeenschap ten onder lijkt te gaan. Ik zeg bewust 'lijkt' te gaan, want aan het einde van het boek is het eigenlijk niet duidelijk hoe het nou voor iedereen afloopt.

Net als de personages zijn de desastreuze gebeurtenissen in Blaashoek ook groots, overtrokken en daardoor niet erg realistisch. Je moet het het verhaal dus duidelijk met flink wat korrels zout nemen. Desalniettemin wel een verhaal waar flink de vaart in zit. Met weinig woorden en hier en daar een vleugje humor weet Bram Dehouck in vijf dagen een hele gemeenschap te ontwrichten. 

Follow on Bloglovin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...