woensdag 6 augustus 2014

Writers Wednesday #1: Jodi Picoult

Boekenland kent vele auteurs, bekend of minder bekend. Internationale, nationale of lokale beroemdheden. In Writers Wednesday wordt er wekelijks aandacht besteed aan zo'n auteur. Deze eerste editie besteed ik graag aan een van mijn persoonlijke favorieten: Jodi Picoult.
Jodi Picoult by Adam Bouska
Over Picoult:
Jodi Picoult is een Amerikaanse auteur met internationaal succes. Ze heeft inmiddels 21 romans op haar naam staan, waarvan er veel ook in het Nederlands uitgegeven zijn. Haar boeken zijn inmiddels in 43 talen in omloop en met ieder boek dat ze schrijft weet ze weer een bestseller neer te zetten.

Picoult studeerde creative writing aan Princeton en haalde later nog haar master in education aan Harvard. Haar eerste boek schreef ze in 1992. Met de vele boeken die daarop zouden volgen, wist ze ook verschillende prijzen in de wacht te slepen (o.a. de New England Bookseller Award for Fiction en de Book Browse Diamond Award voor boek van het jaar). Daarnaast zijn vijf van haar boeken verfilmd, waarvan de verfilming van My sisters keeper (met o.a. Cameron Diaz) waarschijnlijk wel het meest bekend is. (Bron)

Naast auteur is Jodi Picoult ook actief betrokken bij het gemeenschapsleven. Zo is ze woordvoerster voor de Positive Tracks/Children's Hospital in Dartmouth, zit ze in de adviesraad van de New Hampshire Coalition Against the Death Penalty en is ze oprichtster van de Trumbull Hall Troupe, een tiener theater groep die musicals produceren om geld op te halen voor lokale goede doelen. (Bron)


Over haar boeken:
Picoult brengt diepgang in haar romans door maatschappelijke vraagstukken of actuele thema's op een subtiele manier aan de kaak te stellen. Zo komt in haar roman De kleine getuige het thema kindermisbruik op tafel, en komen er in Een goede moeder ethische vraagstukken naar boven rondom vruchtbaarheidsproblemen, fertiliteitsbehandelingen en homoseksuele relaties. Keer op keer laat ze zien dat ze grondig research verricht om een gedegen en goed onderbouwd verhaal naar buiten te brengen. Haar kracht zit hem erin dat ze ondanks deze diepgang altijd weet hoe ze het verhaal interessant moet houden en hoe ze ervoor kan zorgen dat de lezer vanaf het begin geboeid blijft.

De Nederlandse vertalingen van Picoult haar boeken worden uitgegeven door The House of Books. Voor meer informatie en een overzicht van alle romans die ze gepubliceerd heeft, kun je eens een kijkje nemen op haar eigen website. Hier vind je ook veel leesclubvragen bij haar romans die het interessant maken om deze boeken met anderen te bespreken.

In oktober 2014 komt haar nieuwste boek Leaving time uit in Amerika. Als echte Picoult-fan kan ik natuurlijk niet anders dan hier naar uitkijken!

Wat vind jij van de boeken van Picoult?
 
Follow on Bloglovin
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Boek-aholic geeft graag iedere auteur een eerlijke kans. Ben jij een (beginnend) auteur en wil je in aanmerking komen voor een artikel over jouw werk in Writers Wednesday, neem dan vrijblijvend contact met me op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...