donderdag 28 augustus 2014

Recensie: Graeme Simsion - Het Rosie project

Aankomende vrijdag is Graeme Simsion in Amsterdam, waar hij zal worden geïnterviewd door Marion Pauw. Ik ben een van de gelukkige winnaars van twee kaartjes om deze avond bij te wonen, en dit vond ik toch wel een goed excuus om het heerlijke boek Het Rosie project nog eens te herlezen. Omdat ik hierover eerder nog geen recensie geplaatst had, volgt die hierbij alsnog.

Over het boek:
Auteur: Graeme Simsion
Titel: Het Rosie project
ISBN: 978 90 218 0871 0
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, 2013
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★
 
De autistische Don Tillman doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina's tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
Dan komt Rosie Jarman in zijn leven: verre van perfect, maar wel intelligent en mooi. En ze is ook op zoek naar haar biologische vader - een zoektocht waar Don haar misschien bij zou kunnen helpen.

Recensie:
Zelfs nu ik de Het Rosie project voor de tweede keer las, was het in een woord Genieten (ja, met een hoofdletter G). Don Tillman is een van de best geschetste personages die ik ooit in een boek ben tegengekomen. Graeme Simsion weet met verve een geloofwaardig, innemend en uniek hoofdpersonage neer te zetten.
Je volgt het verhaal vanuit de autistische belevingswereld van Don. Hij weet dat hij anders dan anderen is, en is hier inmiddels ook al wel aan gewend. Omdat een gangbare zoektocht naar een levensgezellin voor hem niet werkbaar blijkt te zijn, besluit hij het op een andere manier aan te pakken. Een manier die helemaal bij de rest van zijn leven past: gestandaardiseerd. En terwijl dit Echtgenote Project loopt, is hij ook druk bezig met het Vader Project, waarbij hij Rosie hoopt te helpen in haar zoektocht naar haar biologische vader. De onstuimige, ongestructureerde en compleet ongeschikte Rosie, die zijn wereld totaal overhoop gooit.

Van begin tot eind is Het Rosie project een heerlijk verhaal. Omdat alle personages zo goed worden neergezet, kun je jezelf als lezer een beeldende en levendige voorstelling maken van al dat gebeurd. Het verhaal is doorspekt met een luchtige humor die ervoor zorgt dat het gehele boek je glimlach niet meer van je gezicht zal verdwijnen.

Het Rosie project is voor Graeme Simsion een schitterend debuut en terecht een wereldwijde hit. Een boek dat je niet zomaar zult kunnen wegleggen. Wat een leuk vooruitzicht is, is dat het vervolg op dit verhaal - Het Rosie effect - eind oktober in Nederland zal uitkomen. Iets om naar uit te kijken dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...