woensdag 30 juli 2014

Recensie: Grégoire Delacourt - De lijst van al mijn wensen

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (05-04-2013).

Over het boek:
Auteur: Grégoire Delacourt
Titel: De lijst van al mijn wensen
ISBN: 978 90 229 6006 6
© 2013, Orlando uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★☆☆ 

Jocelyne wilde styliste worden in Parijs, een wespentaille hebben en trouwen met de prins op het witte paard. Inmiddels is ze 46 en heeft ze een fourniturenwinkeltje in Arras; de kilo’s van haar laatste zwangerschap is ze nooit kwijtgeraakt en ze is sinds jaar en dag getrouwd met Jocelyn, een man die al twintig jaar in de fabriek van Häagen-Dasz werkt. Op een dag besluit ze een blog de te schrijven, tiengoudenvingers.com, waar ze over haar vak vertelt. Terwijl de internetters zich op haar site storten, wint Jocelyne 18 miljoen euro in de lotto. Wat zal ze doen met het geld dat haar leven voor altijd kan veranderen? Ze besluit om er met niemand over te praten, zelfs niet met haar man, en eerst maar eens een lijst te maken van al haar wensen.

Recensie:
Jocelyne leidt samen met haar man Jocelyn een rustig en kalm leven. Beide hebben ze zo hun dromen voor de toekomst. Het is een ongedwongen leven. Het bestaat niet uit weelde, maar Jocelyne is erg gelukkig met haar leven en het fourniturenwinkeltje waarvan ze eigenaresse is. Vanuit deze winkel houdt ze een blog bij, en hiermee weet ze steeds meer lezers aan zich te binden. Zo krijgt haar blog een grote schare trouwe fans die kracht halen uit haar blogs en op hun beurt Jocelyne hun steun aanbieden. Als Jocelyne op een dag op aandringen van twee vriendinnen mee speelt met de lotto, blijkt ze opeens de winnaar te zijn van 18 miljoen euro. Onder de indruk van zo’n groot bedrag en de impact die dit op haar rustige en tevreden leven zou kunnen hebben, besluit ze het voor zich te houden. Zelfs haar man licht ze niet in. Wel maakt ze een lijst met al haar wensen en uitspattingen. Maar dan gebeurt er echter iets wat ze nooit had zien aankomen, en staat haar leven alsnog op zijn kop.

Het winnen van de lotto, dat is waar vele mensen wekelijks hun geld op inzetten. Voor vele komt het echter nooit zover dat ze 18 miljoen aan hun bankrekening toegevoegd zien worden. Maar het al te vaak genoemde cliché ‘geld maakt niet gelukkig’ komt in dit verhaal duidelijk aan de orde. Het winnen van 18 miljoen brengt ook een grote macht en invloed met zich mee, wat voor sommige mensen verkeerd uit kan pakken. Dat Jocelyne hier niet voor bezwijkt, maakt van haar een krachtige en intelligente vrouw. Het spreekt voor haar dat ze juist gelukkig is met de kleine dingen in het leven, en hiervan intens kan genieten. Het is een dun boek met een luchtig geschreven inhoud waar je in no-time doorheen leest. Het laat je jezelf even afvragen wat er voor jou echt toe doet. En aan de andere kant, wat zou jij doen met 18 miljoen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...