dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Monika Felten - Elfenvuur

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en geplaatst op Spentakel (27-09-2011).


Over het boek:
Auteur: Monika Felten
Titel: Elfenvuur (De Sage van Thale #1)
ISBN: 978 90 245 3055 7
© 2011, Luitingh Fantasy
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★☆☆ 

De jonge Ilahja wordt door verschrikkelijke herinneringen geplaagd. Als kind was ze er namelijk getuige van hoe haar familie omkwam in een zee van vuur en hoe, kort daarop, het vredige Thale door de legers van de wrede veroveraar An-Rukhbar onder de voet werden gelopen. De gevolgen waren verschrikkelijk. Alle menselijke druïden – dat wil zeggen, diegenen die de oorlog overleefden – werden afgeslacht, evenals de Nevelelfen, die door de veroveraar als minstens zo bedreigend werden beschouwd. Maar kort voor hij zijn laatste adem uitblies, voorspelde de Druïde aller Druïden met profetische zekerheid de komst van een redder, die de duistere machten zal overwinnen en Thale weer uitzicht zal bieden op vrede en voorspoed.

Om te voorkomen dat de profetie bewaarheid wordt, maakt An-Rukhbar met behulp van magie alle toekomstige zwangerschappen onmogelijk. Vrouwen die toch een kind baren, wacht een afschuwelijk lot. Tot haar grote schrik ontdekt Ilahja dat ze zwanger is, en ze getroost zich alle moeite de eerste tekenen te verbergen. En zo geschiedt het dat in een donkere nacht en onder afschuwelijke omstandigheden Ilahja’s kind ter wereld komt. Het is een meisje, Sunnivah, dat zich in het geheel niet bewust is van de zware taak die haar wacht.

Recensie:
Thale is al jaren in de ban van een duistere heerser, de doorluchtige An-Rukhbar. Deze heerser is afkomstige uit een andere, donkere dimensie, waar niets dan kwaad huist. In zijn overwinning op Thale heeft hij de Goede Godin verbannen naar een plek waar niemand haar kan bereiken. Het enige wat haar haar macht terug kan geven, is de Staf der Wijsheid.

Maar dan lijkt er een ommekeer te komen als een machtige profetie op het punt staat om uit te komen. De jonge Sunnivah wordt klaargestoomd om het gevecht met An-Rukhbar aan te gaan en de Goede Godin te bevrijden. Vol moed stort zij zich op haar lotsbestemming, en onderweg vind ze enkele nieuwe vrienden die haar dapper en trouw aan haar zijde zullen staan. De Doorluchtige en zijn aanhangers zetten echter alles op alles om dit groepje strijders te stoppen. Lukt het Sunnivah om haar belangrijke taak te vervullen?

Monika Felten neemt je vanaf het begin mee naar het land van Thale. Er zit een goede spanningsopbouw in het verhaal doordat het wisselt tussen verschillende perspectieven. Dan weer lees je over Sunnivah en de weg die zij aflegt, en dan weer krijg je de Doorluchtige en zijn volgers in beeld in hun strijd om haar te blokkeren. Het is geen ingewikkeld verhaal en een simpele schrijfstijl maakt dat het verhaal voor iedereen goed te volgen is. Ook de mythische figuren worden goed uitgewerkt, waardoor de lezer zich ook een beeld van deze creaturen kan vormen. Een vlot eerste deel van de serie, dat je nieuwsgierig maakt naar het vervolg. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...