woensdag 30 juli 2014

Recensie: Floor van der Wal - Floor: broze snippers van een intens leven

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Chicklit.nl (19-06-2012).

Over het boek:
Auteur: Floor van der Wal
Titel: Floor: broze snippers van een intens leven
ISBN: 9789048812820
© 2012, Uitgeverij Lebowski
Kopen op bol.com

Waardering: ★★☆☆☆ 

Floor van der Wal werd dood geboren, gereanimeerd en had als gevolg daarvan een hersenbeschadiging. Hierdoor was ze spastisch in al haar ledematen. Maar ondanks haar beperking bleek ze een natuurtalent op de bühne. In 2006 deed ze voor het eerst mee met de door Lucille Werner georganiseerde Mis(s) Verkiezing. Een jaar later was ze te zien in het EO-programma Jong, waarin ze openhartig vertelde over haar ambities en de beperkingen die haar handicap met zich meebracht. In deze uitzending werd ze gevraagd mee te doen aan een workshop stand-upcomedy en werd ze in één middag klaargestoomd als cabaretière. Die avond stond ze voor het eerst met succes op de planken van het Comedy Café.

In 2011 werd ze officieel lid van Comedytrain, Floor stond – samen met drie andere ambitieuze jonge comedians – centraal in een documentaire van filmmaker Michiel van Erp over Comedytrain en ze kreeg o.a. de uitnodiging te komen optreden op Lowlands. Niets leek een glansrijke carrière in de weg te staan. Tot die nacht op 25 maart, waarin al Floors dromen plotseling tot een einde kwamen...

Floor hield dagboeken bij waarin ze openhartig schreef over haar eindeloze ambities, maar ook over haar heftige stemmingswisselingen. Ze bewaarde haar sms'jes en e-mails, schreef gedichten en theaterteksten en beschreef haar plannen voor de toekomst. Floor: broze snippers van een intens leven is een bijzonder, kwetsbaar, stralend en eigenzinnig document van een auteur die helaas zelf nooit het eindresultaat zal kunnen bewonderen.

Recensie: 
Het boek Floor: broze snippers van een intens leven is een zeer persoonlijk document over het leven van Floor van der Wal. Floor is geboren met een spasme in al haar ledematen. Zij liet zich hierdoor echter niet weerhouden om iets te willen bereiken in het leven en deed onder andere mee aan de Mis(s) verkiezing en het EO programma Jong. Dankzij dit programma kwam ze er achter dat stand-upcomedy iets was wat ze heel leuk vond en zo kwam ze bij de Comedytrain terecht. Kortom, Floor ondernam van alles.

Het boek staat vol dagboekverhalen, mailuitwisselingen, columns, foto’s en nog veel meer persoonlijke items. Soms zo persoonlijk dat het voor een lezer die Floor niet kende niet altijd even interessant is, maar het geeft wel degelijk een heel duidelijk beeld van de persoon die Floor was en de problemen waarmee zij in haar leven en haar handicap worstelde. Jammer is dat niet alles in het boek goed leesbaar is door de drukke achtergrond van bijvoorbeeld een vol gekraste agenda. Daarnaast staat er op de flaptekst ‘Tot die nacht van 25 maart 2011, waarin al Floors dromen zeer plotseling tot een definitief einde kwamen.’ In het boek wordt hier verder geen duidelijkheid over gegeven, en ik heb via het internet moeten achterhalen wat er dan met Floor gebeurd is. Hierdoor lijkt het boek vooral een persoonlijk document voor diegene die Floor gekend hebben. En voor die personen is het ongetwijfeld een boek dat veel warme herinneringen doen herleven en dat het beeld van Floor levendig en in stand houdt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...