dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Anita Shreve - De redding

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (11-11-2011).

Over het boek:
Auteur: Anita Shreve
Titel: De redding
ISBN: 978 90 229 6051 6
© 2011, Orlando Uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★ 

Wanneer Peter Webster een jonge vrouw na een mislukte zelfmoordpoging uit haar totaal vernielde auto bevrijdt, kan hij haar niet meer uit zijn gedachten bannen. De twee beginnen een onstuimige verhouding. Achttien jaar later heeft Sheila hem al lang verlaten en zorgt Peter als alleenstaande ouder voor Rowan, hun dochter. Rowan dreigt echter het verkeerde pad op te gaan, en voor het eerst in hun leven maakt Peter zich zorgen over haar toekomst. Hij gaat op zoek naar de enige die Rowan misschien kan helpen, ook al zal Sheila's terugkeer het hele gezin confronteren met vragen die Peter krampachtig heeft verdrongen: Hoe kan een moeder haar gezin verlaten? Waarom loopt een huwelijk stuk tussen twee mensen die zoveel van elkaar houden?

Recensie:
Als Peter Webster tijdens zijn dienst als ambulancebroeder een jonge vrouw het leven redt, kan hij haar niet meer vergeten. Tegen de principes in zoekt hij haar nog eens op, en zo bloeit er een relatie tussen hen op die drie jaar zal duren. Uit deze relatie komt een dochtertje voort, Rowan. In de loop der tijd wisselen goede en slechte tijden zich echter steeds vaker af, waarbij de slechte tijden duidelijk de overhand gaan nemen en Peter continu op zijn hoede is en zijn vrouw niet meer vertrouwd. Als ze dan uiteindelijk een grote misser begaat, verdwijnt ze uit hun leven en komt hij alleen voor de taak te staan om zijn dochter groot te brengen.

Als Rowan zeventien is lijkt de relatie tussen haar en haar vader op scherp te staan. Zonder duidelijke reden keert Rowan zich tegen hem, en weet Peter zich geen raad meer met haar gedrag. In zijn machteloosheid grijpt hij naar het laatste redmiddel: Sheila.

Het boek illustreert op prachtige wijze het conflict waar Peter mee rondloopt. De ironie van een man die in het dagelijks leven als beroep andere mensen redt, maar in zijn eigen leven machteloos staat tegenover het redden en in stand houden van zijn eigen vertrouwde omgeving. Het vertelt het verhaal over een man die, in eerste instantie met zijn vrouw, wanhopig probeert om de illusie van liefde in stand te houden. Als dit mislukt, doet hij er alles aan om een goede vader te zijn voor zijn dochter, maar uiteindelijk kan hij ook daar alleen maar toekijken hoe alles totaal mis dreigt te lopen. Want hoe kan hij zijn geliefdes redden, als diegene elke hulp weigeren?

Anita Shreve zet een verhaal neer waarin de hoofdpersonages daadwerkelijk tot leven lijken te komen. Ze schrijft boeiend en toegankelijk en sleept je van begin tot einde door het verhaal heen. Een verhaal over liefde, geheimen en vergeving, dat je tot op de laatste pagina weet te boeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...