woensdag 30 juli 2014

Recensie: Amanda Smyth - Het huis bij de plantage

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Chicklit.nl (25-08-2012).

Over het boek:
Auteur: Amanda Smyth
Titel: Het huis bij de plantage
ISBN: 978 94 616 4132 8
© 2012, Van Gennep
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★☆☆ 

Het jonge meisje Celia groeit op in de jaren vijftig bij haar tante Tassi in het aan zee gelegen dorpje Black Rock op het Caribische eiland Tobago. Celia is wees, heeft haar tante haar verteld. Haar moeder is gestorven bij haar geboorte en haar blanke vader is teruggegaan naar Engeland. Het eentonige leven wordt alleen doorbroken door de bezoeken van haar tante Sula, die op een plantage op Trinidad woont.

Als Celia een vrouw begint te worden, wordt alles anders. Tante Tassi waarschuwt haar voor de mannen, die ze van zich af moet zien te houden. Het is echter haar eigen echtgenoot Roman die als hij dronken thuiskomt Celia overweldigt. Geschokt vlucht Celia weg uit Black Rock en neemt de boot naar Trinidad. Op zoek naar een nieuw leven.

Het huis bij de plantage is het verhaal van een opgroeiend meisje dat op zichzelf wordt teruggeworpen in een patriarchale, koloniale wereld. In een betoverende stijl roept Amanda Smyth een wereld op waarin oude scheidslijnen diepe wonden nalaten, liefdesgeschiedenissen zich herhalen en een meisje harde levenslessen moet leren.

Recensie 
‘Het huis bij de plantage’ is het debuutroman van Amanda Smyth. Het verhaal gaat over Celia. Ze groeit op bij haar tante in Tobago, doordat haar moeder bij haar geboorte is vertrokken en haar vader er vandoor is gegaan. Als Celia bij een waarzegster uit het dorp terecht komt, voorspelt deze niet veel goeds voor haar toekomst. Dan man van wie ze zal houden zal haar hart breken, terwijl zij het hart zal breken van diegene die van haar houdt. Al met al is de toekomst die haar voorspelt wordt niet rooskleurig.

Als ze zestien is slaat het roer van haar vertrouwde leven plots om. Bepaalde gebeurtenissen met de vriend van haar tante doen Celia besluiten haar spullen te pakken en te vluchten naar Trinidad. Daar probeert ze een nieuw leven op te bouwen, maar of haar dit zal lukken?

Amanda Smyth zit met dit boek een prima debuut neer. Een mooi verhaal in zijn eenvoud. Een verhaal over de koloniale wereld in de jaren vijftig, en hoe het voor een vrouw was om in die tijd op te groeien. Je krijgt als lezer een goed beeld van de setting en Smyth voert je op een gedreven wijze mee door het verhaal. Een roman over liefde & verraad, vertrouwen & wantrouwen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...