woensdag 30 juli 2014

Recensie: Lauren Oliver - Pandemonium

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Chicklit.nl (07-02-2013).

Over het boek:
Auteur: Lauren Oliver
Titel: Pandemonium (Delirium #2)
ISBN: 978 90 443 3712 9
© 2012, The House of Books
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

Deze fascinerende roman zindert van het vuur van fel verzet, verboden liefde en de vonken van een revolutie die op het punt staat uit te barsten. Lena is in de Wildernis beland, zonder Alex, maar met vele anderen die hebben besloten het leven in eigen hand te nemen. Een ruig en hard leven, zonder luxe, maar met liefde.

Recensie: 
Pandemonium is het tweede deel van de Delirium Triologie. In deel 1 maakte we kennis met Lena. Lena groeit op in een wereld waarin de Liefde, ook wel Delerium Amoris genoemd, verklaard is tot een ziekte. Iedereen moet, zodra diegene 18 is, de Procedure ondergaan, een behandeling die voorkomt dat je besmet kan raken met deze dodelijke ziekte. Dit om een voorspelbaar, rustig en veilig leven te garanderen. Voordat Lena haar procedure kon ondergaan, kwam zij echter Alex tegen, en leerde ze kennen hoe mooi liefde kan zijn en welke leugens er vanuit hoger hand allemaal worden opgelegd om de orde te handhaven. Alex is afkomstig uit de Wildernis, een stuk afgescheiden en ongereguleerd gebied waar ‘onwaardigen’ wonen, mensen die zich afzetten tegen de gevestigde orde. Ze besluit met hem naar deze plek te vluchten.

Pandemonium gaat verder waar Delerium Amoris ophield. Tijdens hun vlucht naar de Wildernis werden Lena en Alex na een wilde achtervolging ingehaald en heeft Alex het niet tot over de grens gehaald. Lena is in heer eentje terecht gekomen in een wereld waar ze tot voor kort totaal geen weet van had. Ze wordt uiteindelijk gevonden door andere ‘onwaardigen’, en beetje bij beetje treed ze verder toe in hun leven en wordt het duidelijker welke onzin en leugens in de ‘gewone wereld’ allemaal aangeleerd worden. Het verzet tegen deze gevestigde orde groeit met de dag, en samen met Lena maak je steeds meer kennis met een wereld vol buitenbeentjes, mensen die worden afgestoten en die afgezonderd van de rest moeten leven omdat ze enigszins anders zouden zijn. Dit alles om de orde en de leugens in tact te houden. Lena gaat een groot deel uitmaken van het verzet, maar komt hierbij voor een lastige taak te staan. Ze wordt gevangen genomen en samen met haar grootste tegenstander, Julian, opgesloten. Om te kunnen ontsnappen, zullen ze moeten samenwerken. Kunnen ze samen hun krachten verenigen om tot een uitweg te komen?

In het boek lopen twee verhaallijnen door elkaar, het verhaal van ‘Toen’, vanaf het moment dat Lena er in de wildernis alleen voorstond, en het verhaal van ‘Nu’, al Lena geruime tijd later weer terug in de gewone wereld is en zichzelf inzet voor het Verzet. Beide verhalen hebben een spannende opbouw en worden uiteindelijk op een mooie manier met elkaar vervlochten. Lauren Oliver heeft een erg toegankelijke schrijfstijl en neemt je helemaal mee in die andere wereld. Pandemonium is een prima vervolg in deze trilogie. Het verassingseffect op het einde maakt alleen maar dat je zeker deel drie ook nog wilt lezen om te weten hoe dit verhaal zal aflopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...