woensdag 30 juli 2014

Recensie: Ali Lewis - De schoenen van mijn broer

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (31-03-2012).

Over het boek:
Auteur: Ali Lewis
Titel: De schoenen van mijn broer
ISBN 978 90 443 3389 3
© 2012, The House of Books
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

De dertienjarige Danny woont op een Australische veeboerderij. Het is al wekenlang heet, zijn ouders maken ruzie, zijn veertienjarige zus is zwanger. Maar Danny mist vooral zijn broer Jonny die een jaar geleden is verongelukt. Niemand wil erover praten. Daarom zoekt hij troost bij een bijzonder huisdier, zijn kameel Buzz. Samen met Buzz wil Danny bewijzen dat hij de plaats van zijn broer op de farm kan innemen. Wanneer Danny’s moeder het werk niet meer aankan, wordt er een Engels meisje ingehuurd. Liz is niet zo handig in de keuken, maar ze blijkt veel stoerder dan ze eruitziet – en haar mond houden doet ze ook niet. Danny neemt haar in vertrouwen.

Recensie:
Danny is dertien jaar en zijn leven dreigt rondom hem in elkaar te vallen. Eerst is hij al zijn grote broer Jonny kwijtgeraakt, nu is ook nog eens zijn veertien jarige zus zwanger en lijkt zij alles voor hem te verpesten. Ze is precies uitgerekend tijdens de veetelling, de mooiste periode van het jaar en de laatste die Danny kan meemaken voordat hij naar de kostschool wordt gestuurd.

Om wat hulp in huis te hebben huren zijn ouders een Engels meisje in, Liz. In het begin moet Danny niets van Liz hebben. Ze is onhandig, laat alles mislukken en hij wil het liefst dat ze zo snel mogelijk weggestuurd wordt. Soms lijkt het wel alsof Buzz, zijn kameel, zijn enige vriend is. Om zichzelf te bewijzen doet hij zijn best om Buzz af te richten, en samen vormen ze een bijzonder paar. Maar beetje bij beetje ontstaat er ook een band tussen hem en Liz, en blijkt hij met haar wel over Jonny te kunnen praten. Zal hij uiteindelijk de schoenen van zijn broer kunnen opvullen?

'De schoenen van mijn broer’ is geschreven vanuit het perspectief van Danny, een dertienjarige. Ali Lewis heeft zich goed verplaatst is hem en de manier waarop een kind op die leeftijd de wereld waarneemt. Het is een geloofwaardig verhaal en erg toegankelijk geschreven. Het leven in de Australische woestijn wordt op een beeldende manier beschreven en je waant je bijna tussen het zand en het vee. Een verhaal over vechten voor je plek, volwassen worden en ongewone vriendschappen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...