woensdag 30 juli 2014

Recensie: Ramona Ausubel - Er is hier niemand behalve wij allemaal

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Chicklit.nl (29-09-2012).

Over het boek:
Auteur: Ramona Ausubel
Titel: Er is hier niemand behalve wij allemaal
ISBN: 978 90 290 8831 2
© 2012, Uitgeverij Meulenhoff
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★☆☆ 

Roemenië, 1939. Voor een afgelegen joods dorpje komt de oorlog steeds dichterbij. Om het dreigende gevaar af te wenden besluiten de dorpelingen alle banden met de ‘oude’ wereld te verbreken. Door de ogen van Lena, een jonge moeder, zien we hoe de dorpelingen hun lot in eigen hand nemen: ze vergeten de tijd en de geschiedenis, en sluiten hun dorp compleet van de buitenwereld af. Maar uiteindelijk haalt de realiteit hen in. Lena moet haar dorp ontvluchten. Wat moet zij opofferen om haar leven en dat van haar kinderen te redden, op weg naar een hoopvolle toekomst?

Recensie: 
De tweede wereldoorlog, en afgelegen Joods dorp. Wanneer hen het bericht bereikt dat er een oorlog aan de gang is waarin zij het slachtoffer zullen worden, nemen ze een ondenkbaar besluit. Ze beginnen de wereld opnieuw, sluiten zich af voor alles wat ooit geweest is, en proberen zo te overleven. Maar helaas is deze strategie een dun schild dat uiteindelijk zal moeten bezwijken.

In deze ‘nieuwe wereld’ groeit Lena op. Ze heeft haar oude leven moeten vergeten en een nieuw leven moeten beginnen, met ouders die haar ouders niet zijn. Ze wordt uitgehuwelijkt en krijgt twee zoons. Maar als het schild van de nieuwe wereld barst en haar man als enige uit het dorp wordt ontvoerd, besluit ze met haar zoons te vluchten. Opnieuw gaat ze een nieuw leven, een nieuwe wereld tegemoet. Kan ze aan haar oude leven ontsnappen?

‘Er is hier niemand behalve wij allemaal’ vergt door de schrijfstijl zeker al je concentratie om het boek te blijven volgen. Met woorden wordt er veel om de kern heen geweven. Ausubel heeft een bijzondere schrijfstijl, zet misschien wel een licht-filosofisch verhaal neer. Want is het mogelijk om van de een op de andere dag een ander persoon te worden? Kun je zomaar het verleden vergeten, je afsluiten van de wereld om je heen? Een mooi verhaal, op een bijzondere manier geschreven. Maar door de schrijfstijl mede een boek dat het verhaal soms ingewikkelder maakt dan het in feite is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...