dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Ivana Jeissing - Stormvogels

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en geplaatst op Banger Sisters (11-10-2011).

Over het boek: 
Auteur: Ivana Jeissing
Titel: Stormvogels
ISBN: 978 90 567 2378 1 
© 2011, Uitgeverij Signatuur 
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

Vrij zijn en onverschrokken vliegen en zweven als de stormvogels, dát is wat Martha het liefst zou willen. Nog nooit heeft ze zich er, als echtgenote van begin veertig die in de steek is gelaten voor een jongere vrouw, zo ver vanaf gevoeld. Haar eigenzinnige oudtante Maud neemt haar op sleeptouw naar het kleine Kanaaleiland Sark, een vogelparadijs zo groen en nat dat 'zelfs de honden er betraand uitzien'. Oudtante Maud is allesbehalve een begripvolle psychologe. Háár levenspartner is de telescoop, haar verlangen de nachtelijke hemel, stervende sterren en zwarte gaten. Al het andere lijkt haar onbelangrijk en klein.

Voor de twee vrouwen - Martha, die van puur zelfmedelijden en vertwijfeling het liefst in het niets wil oplossen, en Maud, die alles in geheel andere dimensies ziet - begint een waar avontuur. Martha moet zich in haar eentje om haar zielenheil bekommeren, maar juist omdat Maud haar daarin niet ondersteunt, lukt het haar op het afgelegen eiland om niet alleen in ruimte afstand tot haar ex-man Tom op te bouwen.

Recensie:
Als Martha plots verlaten wordt door haar echtgenote Tom, staat haar wereld op zijn kop. Haar bijzondere tante Maud neemt haar mee naar het eiland Sark. Deze reis wordt voor Martha een reis naar het verleden. Niet alleen omdat het eiland iets historisch uitstraalt, zonder elektrische verlichting en asfalt, maar ook door Martha’s overpeinzingen en de reis door haar herinneringen. Zoals Martha het zelf zegt: “Ik trok me terug in een luchtbel waarin ik het verleden inhaleerde.” Op afstand van de bewoonde wereld hoopt ze ook afstand te kunnen nemen van Tom en haar angst voor het alleen-zijn te verminderen.

Ivana Jeissing heeft een levendige roman boordenvol beeldspraak geschreven. De hoofdpersonages die ze neerzet zijn bijzonder en innemend. De zoektocht van Martha om met zichzelf in het reine te komen zal voor velen herkenbaar zijn. Haar kronkelende gedachtegangen worden mooi weergegeven, hier en daar een vleugje cynisch. Juist dit cynisme houdt het verhaal luchtig. Een verhaal vol filosofische overwegingen die de lezer zeker aan het denken zetten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...