dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Helen Benedict - Zandkoningin

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Chicklit.nl (28-12-2011).

Over het boek:
Auteur: Helen Benedict
Titel: Zandkoningin
ISBN: 9789047202240
© 2011, Artemis & Co
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

De Amerikaanse soldate Kate Brady is negentien als ze in 2003 wordt uitgezonden naar Irak. Op een afgelegen basis in de woestijn ontmoet ze de Irakese medicijnstudente Naema, die woedend is omdat haar vader en dertienjarige broertje zijn opgepakt en vastzitten in het Amerikaanse kamp waar Kate bewaker is. Naema weet Kate ervan te overtuigen dat zij elkaar nodig hebben: Naema spreekt goed Engels en zou Kate kunnen helpen door te tolken. Op deze manier hoopt ze haar vader en broertje vrij te krijgen. Aarzelend sluiten de vrouwen een verbond. Het is gevaarlijk in Irak: bermbommen, mortieraanvallen en gevangenisopstanden zijn aan de orde van de dag. Maar Kate lijdt vooral onder de seksuele intimidatie van haar mannelijke collega's. De situatie wordt steeds grimmiger en her verbond tussen Kate en Naema wankelt. Kunnen twee vrouwen met zulke verschillende achtergronden ooit vriendschap sluiten?

Recensie:
Op negentienjarige leeftijd wordt Kate uitgezonden naar Irak. Op de basis komt ze in contact met de Irakese Naema, die ongeveer van haar leeftijd is. Het is moeilijk voor Kate om zichzelf staande te houden in deze harde mannenwereld, in de uitzichtloze woestijn. Ze krijgt dan ook problemen met enkele mannen, en krijgt vanaf dan de bijnaam de Zandkoningin. Een van de ergste bijnamen die een vrouw daar kan krijgen. Vastberaden om iets goeds te doen probeert ze Naema te helpen achterhalen of haar vader en broertje in het kamp gevangen worden gehouden. In haar pogingen om goed te doen krijgt ze echter steeds meer afkeer van zichzelf, en dreigt ze zichzelf te verliezen. Kan ze in deze oorlog ongeschonden het gevecht met zichzelf doorstaan?

‘Zandkoningin’ laat het schrijnende verhaal van een oorlog zien. Mooi is dat je beide kanten van het verhaal te zien krijgt, zowel van het Amerikaanse leger als van de Irakese burgers. Tussendoor volgen ook nog enkele flashforwards, die je nieuwsgierigheid nog meer prikkelen om de afloop te achterhalen. Een goed verteld verhaal over de meedogenloze impact van een oorlog op heel veel verschillende fronten. Helen Benedict schrijft een indringende en sterke roman die je nog lang zal laten nadenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...