woensdag 30 juli 2014

Recensie: Thomas Rosenboom - De rode loper

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (24-02-2013).

Over het boek:
Auteur: Thomas Rosenboom
Titel: De rode loper 
ISBN: 978 90 214 4327 0
© 2012, Querido’s Uitgeverij
Kopen op bol.com

Waardering: ★★☆☆☆ 

Lou Baljon, jong in de jaren zeventig, is iemand die wel beweegt, maar zonder werkelijk van zijn plaats te komen. Na een leven als roadie en opnametechnicus in een klein provincieplaatsje begint hij een bioscoop in een gekraakte garage. Opnieuw dreigt de tijd hem in te halen, maar dan krijgt hij een lumineus idee dat juist volmaakt past bij de moderne tijd: hij geeft het publiek de hoofdrol. Het succes is enorm, en brengt hem in contact met Lena, een ongrijpbare jonge vrouw, in zichzelf gevangen als een prinses in een torenkamer. Om haar voor zich te winnen, zet Lou nog eenmaal de middelen van zijn verleden in.

Recensie:
Lou Baljon is rock-and-roll in hart en nieren. In de jaren zeventig werkt hij als roadie voor de Arnhemse band Shout, en maakt zichzelf hier flink onmisbaar. Maar met de jaren die verstrijken, en het succes dat uitblijft, loopt dit op zijn eind zonder dat Lou hier eigenlijk aan toe wil geven. Als hij dan toch moet, besluit hij naar Zevenaar te verhuizen om daar een studio te beginnen. Maar met zijn ouderwetse stijl loopt hij steeds achter de feiten aan, en wordt niets wat hij in handen neemt echt een succes. Tot hij een creatief idee krijgt, en het publiek de show kan stelen. Hier leert hij Lena kennen, en hij doet er alles voor om te proberen tot haar door te dringen.

De omschrijving op de achterflap van het boek zegt eigenlijk alles al, wat er over het boek te zeggen valt. Hoewel het verhaal wel een kritische knipoog geeft richting de hedendaagse maatschappij, een vrijplaats van narcisme, mist het iets waardoor je echt dieper in het verhaal kunt opgaan. De personages blijven redelijk op de vlakte, je leert ze niet echt kennen om je met het verhaal te kunnen vereenzelvigen. Aan de andere kant leent het verhaal zich daar ook niet voor, de personages zijn vrij simpele zielen die gaan waar de wind hen brengt, zich willen richten op wat zich op dat moment op hun pad bevindt en waar ze oog naar hebben. Personen die juist afsteken tegen de andere personen in de tegenwoordige tijd, die vol zijn van zichzelf en graag in de schijnwerpers staan. Mensen die zichzelf graag zouden willen terug zien, op de rode loper.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...