woensdag 30 juli 2014

Recensie: Michelle Paver - Vuurvlinder

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (25-11-2012).

Over het boek:
Auteur: Michelle Paver
Titel: Vuurvlinder (Eden Trilogie #2)
ISBN: 978 90 443 3439 5
© 2012, The House of Books
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

Eden, Jamaica, 1903. Sophie is blij dat ze na haar Engelse kostschooljaren kan terugkeren naar het paradijs van haar jeugd: het landgoed Eden op Jamaica, waar haar zuster Madeleine woont met haar man en hun twee kinderen. Daar loopt ze Ben Kelly tegen het lijf. De onafhankelijke, cynische vriend uit haar jeugd werkt nu als staljongen bij de rijke familie Traherne. Sophie en Ben kunnen geen weerstand bieden aan de enorme wederzijdse aantrekkingskracht. De gevolgen zijn dramatisch, want in de nacht van hun eerste samenzijn sterft Fraser, het zoontje van Madeleine, aan acute hersenvliesontsteking. Sophie zou oppassen maar was bij Ben. Haar liefde voor Ben en de dood van Fraser zijn voor altijd met elkaar verbonden. Vol zelfverwijt en schuldgevoel keert ze terug naar Londen. 

Londen, 1910. Sophie werkt hard als assistente van een arts bij een liefdadigheidsinstelling. Alexander Traherne zoekt haar op, is charmant en maakt haar het hof. Moegestreden geeft Sophie toe, en als zijn verloofde keert ze terug naar Jamaica. Daar wacht haar een schokkende verrassing.

Recensie:
Als Sophie na jaren op een Engelse kostschool terugkeert naar Jamaica, merkt ze dat de sfeer veranderd is. Haar klasse heeft een kloof gevormd tussen haar en haar vroegere vriendin, en ook haar zus Madeleine lijkt niet meer dezelfde als voorheen. Als ze dan ook nog haar vroegere vriend Ben Kelly tegenkomt, wordt het er niet gemakkelijker op. Ben is een jongen die ze als straatschoffie in Londen jaren eerder had leren kennen. Het klassenverschil is enorm, maar desondanks wordt de wederzijdse aantrekkingskracht hen uiteindelijk te veel en geven ze toe aan hun gevoelens. Dit heeft echter meteen desastreuze gevolgen die hun nog prille relatie vrijwel meteen een halt toeroept. Sophie vlucht naar Londen, maar het verleden lijkt haar niet met rust te willen laten.

In Londen heeft ze veel contact met Alexander Traherne, een bekende van Jamaica. Uiteindelijk verloven ze zich en keren terug naar Jamaica. Maar hier spelen oude herinneringen nog steeds een grote rol, terwijl nieuwe grote veranderingen ook weer andere verassingen met zich meebrengen. Kan Sophie ooit in reine komen met haar verleden?

Vuurvlinder is het tweede deel in de Eden-trilogie, maar is prima op zichzelf te lezen. Het is een meeslepend verhaal over het vroegere Jamaica en de heersende klassenverschillen die zijn overgebleven na afloop van het slaventijdperk. En hoewel iedereen uit de hogere klasse zich degelijk voor wil doen, spelen wraak en afgunst daar een grote rol en zit een schandaal in een klein hoekje. Sophie wordt als een erg innemend hoofdpersonage neergezet en je kunt je als lezer dan ook gemakkelijk inleven in – en meeleven met – haar verhaal. Een verhaal vol herinneringen, intriges, liefde en vergeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...