woensdag 30 juli 2014

Recensie: Alice Hoffman - De duivenhoudsters

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (23-02-2013).

Over het boek:
Auteur: Alice Hoffman
Titel: De duivenhoudsters
ISBN: 978 90 229 6091 2
© 2012, Orlando Uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★ 

De levens van vier dappere en opmerkelijke vrouwen kruisen elkaar in het jaar 70 na Christus, in de wanhopige tijd van de belegering van Masada, wanneer de voorraden slinken en de Romeinen oprukken. De vier vrouwen werken in de duivenhokken en alle vier hebben ze geheimen: wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en van wie ze houden. Het zijn de roodharige Jaël, de dochter van een sluipmoordenaar wier gebroken hart haar door de ontberingen van de woestijn naar haar ware levenspad voert; Rivka, de bakkersvrouw die haar dierbaarste schat ter wereld verliest en toch de kracht vindt om haar familie te beschermen; Aziza, de geliefde van een krijger, die een geheim leven leidt dat zelfs haar naasten niet kunnen vermoeden; en Sjira, een wijze oude vrouw met kennis van kruiden en oude magie, die even loyaal is als gevaarlijk. Uit hun vindingrijkheid en onderlinge solidariteit putten de vrouwen kracht zich te weer te stellen tegen de vijand die hen wil uitroeien.

Recensie:
De duivenhoudsters is een literair-historische roman over de belegering van Masada door de Romeinen. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het vertelt de levensverhalen van vier totaal verschillende vrouwen, die elk toch wat gemeen hebben. Allen hebben ze hun woonplaats moeten ontvluchten vanwege het oprukkende geweld, en zijn ze op dezelfde plek terecht gekomen. Hun lot is onlosmakelijk met elkaar verbonden, en in de tijd die ze samen moeten doorbrengen ontstaat een hechte en loyale band. Vier vrouwen met ieder hun eigen zorgen en geheimen, maar die zich allen niet zomaar neerleggen bij wat voorgeschreven staat en die hun eigen weg willen en zullen volgen. Maar het pad dat hen leidt is niet zonder gevaren.

Dat Alice Hoffman jaren nodig heeft gehad om dit boek te schrijven, is niet gek. Het boek staat vol met historische kennis, heeft erg veel inhoud en lees je daarom ook niet zomaar even weg. Maar dat werkt zeker niet in het nadeel van het boek, integendeel zelfs. Een schrijfster heeft kennis en kunde nodig om zo’n dergelijk verhaal, uit een tijd ver voor ons bestaan, zo invoelend en verbeeldend te kunnen beschrijven. Haar jarenlange werk heeft zijn vruchten zeker afgeworpen. Ze neemt je mee in het levensverhaal van de vier vrouwen, bijna biografisch. Je leert ieder van hen in een apart deel van het boek goed kennen, doordat ieder deel vanuit een ander perspectief geschreven wordt. Hierdoor kun je jezelf nog beter verplaatsen in de tijdsgeest van het verhaal, en de verschillende vrouwen die dit verhaal beleven. Een verhaal vol symboliek dat zeker stof tot nadenken geeft, en je als lezer zal raken, maar in de kern over universele aspecten waar we heden ten dage nog mee te maken krijgen: verlies, liefde, loyaliteit en de wil om te overleven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...