woensdag 30 juli 2014

Recensie: Anita Shreve - Het eerste jaar van haar huwelijk

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (08-07-2012).

Over het boek:
Auteur: Anita Shreve
Titel: Het eerste jaar van haar huwelijk
ISBN: 978 90 229 6061 5
© 2012, Orlando Uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★ 

Eén moment van roekeloosheid, maar het had ingrijpende gevolgen voor hen allemaal en zou hun leven voorgoed veranderen… Margaret en Patrick zijn nog niet zo lang getrouwd en hebben zich recentelijk in Afrika gevestigd, wanneer ze zich enthousiast aansluiten bij hun Britse vrienden voor een expeditie naar de top van Mount Kenya. Tijdens de beklimming gebeurt er een afschuwelijk ongeluk. In de nasleep daarvan worstelt Margaret met de vraag wat er op de berg precies is gebeurd, en in hoeverre niet alleen zijzelf maar ook haar huwelijk daardoor is veranderd. Bij wie ligt de schuld wanneer kleine daden tragische gevolgen hebben? En kan de stem van het geweten ooit echt het zwijgen worden opgelegd?

Recensie:
Enkele maanden na hun huwelijk vertrekken Margaret en Patrick naar Afrika om zich daar voor langere tijd te vestigen. Zo kunnen een kleine woning huren op het terrein van een Brits echtpaar, en samen met hen en nog een ander stel wordt besloten om de Mount Kenya te gaan beklimmen. Tijdens deze tocht gebeurt er echter iets afschuwelijks, en dit blijft Margaret en Patrick de tijd daarna voortdurend parten spelen. Zonder dat ze er iets aan kunnen doen merken ze dat hun huwelijk steeds verder in verval raakt. Tot Patrick uiteindelijk nog maar één redmiddel ziet om hun huwelijk te redden. Komt hij daarmee nog op tijd? En helpt dit om hun gewetens te sussen en alles wat er gebeurd is te vergeten?

‘Het eerste jaar van haar huwelijk’ is zoals je van Anita Shreve kunt verwachten. Een beeldend en meeslepend verhaal, een boek wat je niet snel kunt wegleggen. Shreve heeft zelf enkele jaren in Kenia gewerkt en gewoond, en dat merk je terug in haar schrijfstijl. Ze weet waar ze het over heeft en alleen al door haar manier van schrijven leer je het land en de plaatselijke cultuur kennen. Het boek laat je zien hoe een enkele gebeurtenis in iemands leven alles op zijn kop kan zetten. Een verhaal over liefde en wantrouwen, en in het reine komen met zaken in het verleden. Er is al eerder een boek van Shreve verfilmd, en dat zou bij deze zo weer kunnen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...