dinsdag 29 juli 2014

Recensie: Amanda Hodgkinson - Britannia Road 22

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (03-03-2012).

Over het boek:
Auteur: Amanda Hodgkinson
Titel: Britannia Road 22
ISBN: 9789022959879
© 2012, Orlando Uitgevers
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★☆ 

De Poolse Silvana en haar man Janusz worden door de oorlog van elkaar gescheiden: hij moet in dienst en zij probeert vergeefs naar haar familie terug te keren. Zes jaar lang overleeft zij met haar zoontje onder erbarmelijke omstandigheden in de bossen.
Na de oorlog wordt het gezin in Engeland herenigd. In hun huis aan Britannia Road 22 proberen ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar zowel Silvana als Janusz worden achtervolgd door geheimen uit het verleden.

Recensie:
Als Silvana en Janusz in het vooroorlogse Polen elkaar ontmoeten worden ze dolverliefd. Als Silvana dan ook nog eens zwanger is en later bevalt van een gezonde zoon – Aurek – zijn ze erg gelukkig. Helaas is dit geluk maar van korte duur, en moet Janusz al snel zijn gezinnetje en Warschau achterlaten om in dienst te gaan. Hij verliest echter al snel zijn medestrijders uit het oog, en via Frankrijk komt hij uiteindelijk in Engeland terecht. Ondertussen probeert Silvana met Aurek bij haar familie terecht te komen, maar deze poging mislukt en hun situatie wordt steeds erbarmelijker. De kleine Aurek groeit op in de bossen, gewend om alles alleen met zijn moeder te delen.

Als ze zes jaar van elkaar gescheiden zijn geweest weet Janusz zijn vrouw en zoon weer op te sporen en hen naar Engeland te halen voor een gezinshereniging. Samen proberen ze weer een stabiel leven op te bouwen, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Aurek is de beschaving niet gewend, en wil zijn moeder niet delen met een andere man. Bovendien dragen zowel Janusz als Silvana hun eigen geheimen met zich mee, die ze diep verborgen proberen te houden. Lukt het nog wel een normaal leven te leiden na zo’n verschrikkelijke gebeurtenis?

Amanda Hodgkinson zet met haar debuut meteen een indringende roman neer over de invloed van oorlog. Hoe de angst, de onmacht en de verschrikkelijke omstandigheden iemand kunnen tekenen voor het leven. Ze brengt het verhaal over met gevoel, neemt je mee naar Britannia Road 22 en laat je zien hoe dit gezin probeert te vechten voor hun recht op geluk. Je leeft met ze mee en merkt hun worsteling in een poging zich aan te passen aan een nieuwe cultuur, nieuwe omgeving, nieuwe omstandigheden. Ondertussen krijg je beetje bij beetje steeds meer mee van de geheimen die als een zware last op de schouders van Silvana en Aurek rustten. Een krachtig verhaal over liefde, geheimen en vergeving. 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...