woensdag 30 juli 2014

Recensie: Darien Gee - Vriendschapsbrood

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (25-11-2012).

Over het boek:
Auteur: Darien Gee
Titel: Vriendschapsbrood
ISBN: 978 90 229 9898 4
© 2012, A.W. Bruna Uitgevers
Kopen op bol.com
Waardering: ★★★★☆ 
Julian Everts worstelt met een groot verdriet dat als een schaduw over haar familie hangt. Ze onderneemt bijna niets meer. Tot ze op een dag een pakketje met deeg en een recept voor vriendschapsbrood op haar stoep vindt. Haar dochtertje Gracie voorkomt nog net dat ze het weggooit. Het vriendschapsbrood blijkt de ideale manier om weer nieuwe contacten op te doen, zoals de weduwe Madeline die net een theesalon geopend heeft. Daar ontmoet Julia Hannah, met wie ze ook bevriend raakt. Binnen de kortste keren wordt de theesalon een ontmoetingsplek voor het uitwisselen van recepten, tips en verhalen. Julia begint door de vriendschap in te zien dat ze hoognodig de confrontatie aan moet gaan met haar verdriet en dat ze haar zus niet langer de schuld mag geven van wat er gebeurd is. Maar kan ze dat?

Recensie: 
Na het verlies van haar tienjarig zoontje, inmiddels vijf jaar geleden, is Julia slechts nog een schaduw van wie ze geweest is. Haar gezin ligt in puin, de relatie met haar man is gespannen. Niets lijkt deze apathie te kunnen doorbreken. Als ze op een dag met Gracie thuis komt ligt er een pakketje deeg en een recept op de stoep. Gracie’s enthousiaste reactie zorgt ervoor dat Julia samen met haar dochter met dit deeg aan de slag gaat. Wat met een klein pakketje bij Julia begint, loopt al snel uit tot een ware hype in het doorgaans zo rustige stadje Avelon. Stapje voor stapje gaat de situatie van Julia vooruit, en sluit ze onder andere vriendschap met Hannah en Madeline, twee vrouwen die met hun eigen verleden worstelen. Kunnen deze dames nog in reine komen met dat wat al geweest is?

Het idee van vriendschapsbrood is vrij simpel. Iemand geeft je een pakje startersdeeg en een stappenplan. Tien dagen lang hoef je nauwelijks iets aan het deeg te doen. Op de tiende dag voeg je diverse ingrediënten toe, en verdeel je alles in vier porties. Een portie houd je zelf, de rest geef je aan vrienden die dan weer hetzelfde stappenplan kunnen volgen. Een soort eetbare kettingbrief dus. ‘Vriendschapsbrood’ is een krachtig verhaal over iets wat klein begint, maar een ware trend kan worden. Het verhaal laat op een erg levendige manier de kracht van vriendschap en een sterke gemeenschap zien. Het laat voelen hoe zoiets als vriendschapsbrood een hele gemeenschap in bepaalde tijden aan elkaar weet te binden, een saamhorigheid kan kweken. Maar ‘Vriendschapsbrood’ gaat verder dan alleen het boek. Darien Gee heeft zelfs een online community opgesteld en achterin het boek staan diverse recepten voor iedereen die dit zelf ook wel eens wil ervaren. Zo kun je dus ook zelf het startersdeeg in elkaar zetten. Het boek maakt zeker nieuwsgierig naar Vriendschapsbrood, dus die recepten zijn een welkome toevoeging. Dit is duidelijk een boek dat smaakt naar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...