woensdag 30 juli 2014

Recensie: Barbara Mutch - De kleur van haar hart

Recensie oorspronkelijk geschreven voor en gepubliceerd op Banger Sisters (27-09-2012).

Over het boek:
Auteur: Barbara Mutch
Titel: De kleur van haar hart
ISBN: 9789044336702
© 2012, The House of Books
Kopen op bol.com

Waardering: ★★★★★

Cathleen Harrington verlaat in 1919 haar thuis in Ierland om naar de droge vlakten van de Oostelijke Kaapprovincie in Zuid-Afrika te reizen en te trouwen met een man van wie zij niet houdt. Afgezonderd en vervreemd vindt ze troost in haar dagboek en in de sterke band met Ada, het dochtertje van haar zwarte dienstmeisje. Cathleen leert Ada lezen en schrijven en geeft haar zelfs pianoles. Wanneer Ada in opspraak raakt omdat ze een kind verwacht van een blanke, moet ze vluchten. Maar Cathleen gaat – de opgelegde strenge wetten van ‘apartheid’ negerend – naar Ada op zoek om haar te vragen terug thuis te komen.

Recensie:
Ada groeit op bij haar moeder, die als hulp werkt in het huis van haar mevrouw, Cathleen Harrington. Cathleen is niet zoals andere blanken om haar heen, kil en afstandelijk tegen de zwarte mensen. Ze sluit Ada en haar moeder in haar hart, neemt hen op in de familie. Als Ada’s moeder overlijdt blijft ze alleen achter om met al haar trouw en plichtsbesef voor de familie te zorgen. Dit plichtsbesef gaat zo ver dat er dingen voorvallen waardoor ze uiteindelijk, als mevrouw van huis is, besluit om te vertrekken. Ze gaat op in het township, waar ze een kind krijgt wat noch zwart noch blank is. Ze probeert zich zo onzichtbaar mogelijk te maken en haar dochter te weren voor de harde buitenwereld met een steeds striktere scheiding van blank en zwart, twee groepen waar haar dochter beide buiten valt. Maar Cathleen heeft nooit de zoektocht naar Ada opgegeven. Het leven onder de apartheid is niet gemakkelijk, en hoewel Ada zoveel mogelijk onzichtbaar wil blijven, zet ze zonder het te beseffen toch iets in gang waardoor er steeds meer hoop voor een betere toekomst op lijkt te komen. Zal er ooit vrede komen?

´De kleur van haar hart’ is een prachtige en onvergetelijk roman over het leven onder de apartheid. Het laat op een kleurrijke manier de loyaliteit en trouw zien van een zwarte hulp aan haar blanke mevrouw, en hoe zij hun hart volgen. Een beeldend geschreven verhaal dat je echt meevoert naar het Afrika waarin Ada opgroeide, en dat laat zien hoe het voor haar moet zijn om onder die bizarre omstandigheden op te groeien. ‘De kleur van haar hart’ is het debuutroman van Barbara Mutch en kan ons alleen maar reikhalzend doen uitkijken naar meer. Een onvergetelijk verhaal over oorlog en vrede, trouw en loyaliteit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Ook voor boeken ga je naar bol.com

Share

LinkWhitin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...